Йоцич официално бе обвинен за убийството на Пуканич

Сръбският наркотрафикант Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, официално бе обвинен за убийството на хърватския журналист и собственик на списание "Национал" Иво Пуканич.
Пуканич и директорът на маркетинга в изданието Нико Франич бяха убити в двора на редакцията на 23 октомври миналата година в центъра на хърватската столица Загреб. "Национал" публикува серия от разследвания за тютюневата мафия на Балканите от началото на 90-те години на миналия век. За убийството на Пуканич и Франич освен Йоцич са обвинени Желко Милованович и Миленко Кузманович. "Прокуратурата смята, че събраните документи през изминалите шест месеци на разследването потвърждават основното съмнение, че Йоцич, Милованович и Кузманович са част от международна престъпна група, в която членували граждани от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и, че те са изпълнители и организатори на посочените престъпления", се казва в съобщението на сръбската прокуратура. Според прокуратурата в Белград убийците трябвало да получат 1.5 млн евро за ликвидирането на Пуканич.
Днес в Съдебната зала на Централния затвор в Белград имаше заседание по процеса срещу Сретен Йоцич по обвинението, че през юли 1995 г. е организирал убийството на Горан Марянович. В обвинителния акт се казва, че Йоцич е платил 50 000 марки на Миодраг Проданович и Боян Милосавльевич, за да убият Горан Марянович, известен с прозвището Гокси Бомбаш. По време на съдебния процес срещу Йоцич, когото наричат най-големия балкански наркобос и най-опасния жив сърбин, каза, че в България е бил в безопасност, защото са го закривали разузнавателните служби. Йоцич посочи като свои защитници Бойко Борисов и Николай Гигов, собственик на ФК „Локомотив", с който е имал общ бизнес. Самият Йоцич коментира, че това е малко странно, но „какво да се прави, такова беше сътрудничеството". Съдията Миряна Попович каза, че Министерството на правосъдието на България е отказало да предостави правна помощ, а за това има право на основата на Европейската конвенция за правната помощ.
Днес за участие в убийството на Пуканич в Хърватия ще бъде повдигнато и обвинение и срещу братята Роберт и Лука Матинич, Амир Мафалания, Боян Гудурич и Слободан Джурович. Обвинението ще бъде повдигнато от Дирекцията за борба срещу корупцията и организираната престъпност в Загреб. БГНЕС припомня, че Сретен Йоцич бе арестуван на 27 април тази година. От тогава той се намира в следствения арест на Окръжния затвор в Белград. До тогава той живееше във вилата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич в елитния белградски квартал Дедине.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа