Потребители искат каси в институциите за плащане на държавни такси

Потребителска организация настоява в държавните институции да бъдат разкрити каси, на които гражданите да плащат задълженията си към бюджета в брой. Писмо с исканията си асоциацията "Активни потребители" е изпратила до министрите на вътрешните работи, на финансите, на правосъдието и до Висшия съдебен съвет, съобщиха от организацията, цитирана от БТА.
Посредничеството на банките и комисионите за превод не са предвидени в закона, посочват потребителите. В момента тези задължения се плащат основно чрез банкови преводи, което натоварва гражданите с комисиони за превод.
От асоциацията обясниха, че понякога таксата за превод на банката, избрана да обслужва съответната институция, е равна или надхвърля размера на задължението. Пример за подобен случай е получаването на копие от съдебно решение, за което се плаща държавна такса от 10 стотинки на страница и от 3 до 5 лева такса за обслужващата финансова институция при внасянето на сумата по сметката на съда.
Държавните институции и съдилищата масово отказват да признаят или не информират гражданите, че може да платят държавната такса с таксови марки, обясниха от организацията. Плащането в брой изобщо не е възможно, защото съществувалите по-рано каси са закрити, категорични са от “Активни потребители”. Държавни таксови марки се продават навсякъде в пощите (с номинал 0.1, 0.2, 0.5, 1.2 и 5 лева), но малко хора знаят, че това също е вариант да си платят задължението, посочват от асоциацията. Много и от ведомствата дори не са запознати с тази възможност. Обслужващите банки са поставени в монополно положение и имат необосновано високи такси за превод.
"Като организация, изразяваща позициите и мнението на потребителите, се обръщаме към вас с искане да упражните законовите си правомощия и да предприемете нужните действия, така че плащанията на държавни такси в съдилищата, КАТ, НАП, НОИ, Агенцията по вписванията и другите ви подопечни ведомства, да бъдат извършвани според закона, като бъдат разкрити каси за пряко разплащане в брой", посочват от асоциацията.



Дамян Лазаров: Пазарът трябва да има по-добра и ефективна защита

Можем да говорим за ефективната потребителска защита, когато едновременно при сделката търговецът изпълнява своите задължения, а потребителят упражнява своите права. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров, цитиран от агенция “Фокус”. За да стане това в по-специфични условия на пазарна икономика, е много важно акцентът да е върху потребителя – онази страна, която купува.
За тази година комисията е заложила някои основни цели в план програма, за да може да се акцентират малко повече сили и средства в определени пазарни нюанси. По този начин ще се получи очакваното и желаното от всички потребители – една по-добра и ефективна потребителска защита, стоковото предлагане, неговият вид, неговото качество, да бъде изцяло от волята на потребителите, каза председателят на КЗП. Той бе категоричен, че комисията работи активно срещу нелоялните търговски практики.

Станете почитател на Класа