Пламен Стоянов: Надявам се, че арестуването ми е грешка

„Не е престъпление да стоиш на входа и на изхода на „Кремиковци“. В „Кремиковци“ по силата на договор, разрешен от Надзорния съвет на завода и Митал, ние направихме една сделка, одобрена като финансиране и закупихме депата на завода.
Всичките депа на територията на „Кремиковци“ са закупени от нас, но не е закупена самата земя. Това е само право на ползване и преминаване, изработена е схема на влизане и излизане". Това каза Пламен Стоянов – един от братята Дамбовци по бТВ за ролята и печалбата им в „Кремиковци“ и за арестуването му в операцията „Октопод“. Той уточни, че има спекулация, че са закупени терени в „Кремиковци“, а всъщност никога не е имало такива уговорки и такова нещо. Според него обвиненията срещу тях не са от вчера, а датират от 11.02. 2008 година, като цитира извадка от сайта „Опасните“, където е описана цялата схема и подготовка, в която той е участник. „Против тази схема, против бившия министър на икономиката Петър Димитров, ще приложа след това един договор, ние държахме комбината в продължение на 8 месеца, всички публикации във вестниците са описани преди това. Във вестник „Стандарт“ се обяснява как ние сме източили „Кремиковци“, само че тези публикации са преди това, добави още Стоянов. Според него на 30 април 2008 г. „Кремиковци“ беше доведен до несъстоятелност и ще бъде доволен, ако се направи един одит от една съвместна комисия, за да се проверят резултатите. Стоянов допълни, че Александър Томов е казал, че не ни познава, но това не е така, като доказа думите си, показвайки снимки с Томов в комбината от преди време. Целта на закриването на предприятието беше да бъде изгонен Митал, смята още той.
Запитан дали познава Алексей Петров, той каза, че за първи път го е видял в ареста. "Знам много добре какво казвам, но аз по никакъв начин не се притеснявам, бизнесът ми по принцип с „Кремиковци“, започна много отдавна, като подизпълнител на доста фирми. Ние започнахме първи в държавата с преработка на стари автомобили“, коментира още Пламен Стоянов.
Запитан защо е бил арестуван, Стоянов отговори: „Да се надявам, че е грешка, аз не се притеснявам от това и мога да го докажа с документи, елементарно е – когато инвестираш над 28 милиона евро и имаш 850 човека, да правиш кражби, които по никакъв начин не могат да издържат тази структура“. Той уточни, че е осъдил адвокат Тодор Батков по това дело, защото във вестника са написали, че е откраднал 90 млн. евро, а не беше изваден никакъв списък. Всичко си има предистория, има една генерална схема и ако погледнете обвинителния акт, ще видите, че това са едни и същи действащи лица и тогава ще ви стане още по-ясно, убеден е Стоянов. Вече познавам Алексей Петров, вече познавам и Хамстера, но това стана в ареста, има конкретни договори, има направена предварителна оценка, в предоговарянето има анекс към договора. Никога не съм се движил с охрана, имам ли вид на човек, който се притеснява и говори несериозно, попита реторично един от братята Дамбовци в коментар дали се притеснява за живота си.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа