Джеймс Уорлик: Кърджали е символ на междуетническия диалог

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик избра за първото си официално посещение извън София Кърджали, защото според него градът е символ на междуетническия диалог, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
"Това е първото ми официално пътуване извън София и не случайно избрах да дойда в Кърджали, исках да видя Кърджали, защото знаех, че градът е символ на междуетническия и междукултурен диалог. Разбрах, че и кметът има много добра визия и планове за развитието му”, заяви дипломатът. След продължилата доста по-дълго от предвиденото време среща с кмета Хасан Азис той подчерта високата си оценка за проектите и идеите за разрастването на града. "Смятам, че резултатът от тях ще бъде засилването на търговско икономическите отношения със съседните Гърция и Турция. Това ще допринесе много не само за гражданите на Кърджали, но и за хората от останалите региони", посочи Уорлик. Според оценката му "в Кърджали има стратегическо мислене с поглед напред", но не би се ангажирал с привличането конкретно на американски инвестиции. Дипломатът обаче уточни, че смята Кърджали за много добро място за чуждестранни вложения.
"Не само Гърция и Турция като ваши съседни държави, но целият Европейски съюз и САЩ преживяваме тежката икономическа криза. Това са наистина трудни времена, включително и за Америка, където безработицата е над 10 процента. Все пак има светлина в тунела, подобренията ще настъпят макар това да става бавно. Трудно е за хората, останали без работа, но ние смятаме, че България скоро ще излезе от рецесията и ще започне икономически растеж." Така поселникът отговори на въпрос, свързан с оценката и позицията на Вашингтон за общественополитическите трусове в Гърция и Турция напоследък. "Аз не съм експерт по Гърция и Турция, но мога да кажа, че в тези близки до вас региони, има предистория с междуетническо напрежение. Затова трябва да се радвате, че Кърджали е действащ модел за междуетническо равновесие и за управление на етнически напрежения и кризи. Кърджали може да служи като модел за съседните държави", каза още Уорлик.
Отново в отговор на въпрос по повод прогнозата на бившия генерален секретар на Алианса Джордж Робъртсън (пред московското издание "Комерсант"), че натовското бъдеще на Русия е неизбежно, посланикът заяви: "Това, което ние искаме да видим е добро сътрудничество между Русия и НАТО. И вчера нашият държавен секретар Хилъри Клинтън подчерта, че ние искаме да засилим и укрепим съгласието между НАТО и Русия. От тук нататък предстои все по-често да чувате както от Вашингтон, така и от Брюксел новини за задълбочаването и укрепването на това сътрудничество. И това не е цел само на САЩ, а на всеки държави-членки на НАТО".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа