Плевнелиев: На 3 май да направим първа копка на АМ "Тракия"

На 3 май да направим първа копка на АМ "Тракия". Това заяви регионалният министър Росен Плевнелиев при обявяването на решението по процедурата за избор на изпълнител на ЛОТ 2 от Автомагистрала “Тракия”, предаде репортер на БГНЕС.
Решението на Управителния съвет на АПИ е, че обединение "Магистрала Трейс" ще изгражда участъка Стара Загора – Нова Загора с дължина 31,8 км. В решението за избор на изпълнител е записана и предложената от Обединение "Магистрала Трейс" цена за изпълнение на договора - 137 868 000 лева. За сравнение останалите 3 класирани фирми, които според комисията отговарят на условията на тръжната процедура - "ТЕРНА" АД, "АКТОР", Дружество по ЗЗД "Алпине-Холдинг Пътища", са предали ценови оферти съответно за 247 608 078 лева, 292 177 350 лева, 373 641 762 лева. Решението може да бъде обжалвано в 10-дневен срок. Председателят на АПИ Божидар Йотов припомни, че 66 фирми бяха закупили документацията за тръжната процедура, 8 се включиха в самата процедура, но 4 от тях бяха отстранени, тъй като документите им не са били съобразени с изискванията на възложителя или със Закона за обществените поръчки. Комисията за избор на изпълнител много подробно е разгледала офертата на "Трейс" и си е свършила добросъвестно работата, изтъкна Йотов. Той обясни, че обновените бази, кариери и площадки на "Трейс" са в района на АМ "Тракия". Именно "Трейс" е изградила ЛОТ 1 от магистралата. Ниската печалба, която участникът е заложил и доста сериозната кадрова обезпеченост са част от причините да бъде избран този изпълнител. „Трейс” имат логистично звено, което да минимализира разходите, коментира Йотов.
Имаме над 50 000 безработни строители, като ЛОТ 2 ще отвори 4000 работни места, а ние сме дълбоко мотивирани да отворим 9000 работни места тази години, коментира Плевнелиев. Той изрази надежда да не се наложи "Трейс" да внася работна ръка за изграждането на ЛОТ 2.
Очаква се на 5 март да бъде отварянето на офертите от кандидати за строителен надзор за тази отсечка, съобщи зам.-министър Георги Прегьов. Той обясни новите условия при тръжната процедура за избор на изпълнител на ЛОТ 3 от автомагистрала “Тракия”, който трябва да свърже Нова Загора с Ямбол. Обектът е с дължина 34,3 км. Документацията на ЛОТ 3 няма да се различава много от тази за ЛОТ 2. Има известни промени и те са продиктувани от това ,че по време на първия търг са получени 120 въпроса по документацията. Те са били обработени и са намерили отражение в подобрения формат на документацията. От "Джаспърс" са прегледали документите и тяхното мнение е, че това е още една стъпка към перфектната документация. Искаме оферта с твърда цена и твърд договорен срок, каза още Прегьов. Промените главно касаят разпределението на отговорността при поемането на риска. Ние заявихме ясно, че с документацията на ЛОТ 2 държавата прехвърля огромна част от риска към фирмите, изтъкна той. Ако изпълнителят установи, че геоложките условия на място са различни от инвестиционния проект, държавата ще поеме финансовото обезпечение на променените условия само, ако в местата на проучването. Държавата, обаче, ще легализира иска си към тези проектанти. Офертите за ЛОТ 3 ще се подават до 29 април.
Регионалният министър обясни, че този месец плащания към строителните фирми не са извършвани. Според споразумението, което МРРБ и Камарата на строителите подписаха този месец, държавата трябва да изплати на бизнеса 80 милиона лева. Плевнелиев обясни ,че финансовото министерство има готовност да изплати средствата, а споразуменията вече са подготвени. Всеки анекс, който се подпише може да бъде изплащан, изтъкна той. Правя всичко от себе си, но все още нямаме осигурено финансиране от МФ за 40 милиона лева, които държавата държи на бизнеса по ФАР, допълни министърът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа