Нели Куцкова: Съдът не се занимава с нападки

"Това, че съдиите реагират, когато някой представител на Изпълнителната власт се опитва да им казва как да си решават делата, не е война, а едно отстояване на независимостта.“ Това каза говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова по БНР.
По думите й съдиите не правят разлика между едно или друго правителство, а просто си отстояват правата. Според нея съдиите никога не нападат, не правят публични изказвания при евентуални грешки в разследването, защото съдът не се занимава с нападки. Говорителят на Съюза на съдиите не смята, че има война, като тя изрази мнение, че трябва да има обективност. "ВСС върши полезни неща, като е първият постоянно действащ ВСС, който в началото си се държеше много високомерно“, коментира още тя. "Добре е, че циреят се пукна и се видя, че има такъв проблем в съдебната система“, каза Куцкова относно случая Красьо Черния и уволнените съдии. „За първи път се случва членове на ВСС да подадат оставка заради поведение „несъвместимост“ с позицията, която заемат и никога не са се налагали толкова дисциплинарни наказания“, уточни още тя.
Докладът на ЕК е междинен и той отбелязва само данни, които не са много точно, тъй като те са се развили във времето, така Нели Куцкова коментира доклада на ЕК, в който съдебната система бе критикувана.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа