Първанов: Правителството отдавна е абдикирало от антикризисните мерки

"Исканията за импийчмънт е единствената реална антикризисна мярка на правителството, от която най-доволни трябва да бъдат лидерите на четворната коалиция", каза президентът Георги Първанов в Петрич, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Държавният глава е на посещение в града, на празника Цветница. "Правителството отдавна е абдикирало от антикризисните мерки", добави държавният глава. Той отказа коментар по мотивите за искането на импийчмънт. Аз съм възложил проверка на юридическия си екип и мога да коментирам когато резултатите станат ясни. Но признавам, че това е прецедент в историята на иснтитуцията. Поне от времето, когато аз съм президент, не помня такъв случай. Това каза в Петрич държавният глава Георги Първанов. Той е в града за 20-ия Празник на цветята.

В случая става дума за това, че за Закона за наркотични вещества не просто е прескочен президентът, с една редакция, която променя по същество закона, но е прескочен и самия парламент. Подобни промени не може да стават без гласуване в пленарна зала», заяви Първанов. «Случаят, според мен, може да се тълкува и като нарушение на Конституцията», допълни той. Президентът изрази нагласата си, че се надява този въпрос да бъде своевременно изчистен.
На входа на общината Георги Първанов бе посрещнат от домакина - кмета на Петрич Вельо Илиев, а деца, облечени с народни носии, поднесоха на държавния глава и съпругата му питка с мед. Тържествата за Цветница, които трябва да се проведат на хижа "Беласица" над Петрич се отменят, заради лошото време. Президентът ще отиде, само за да поздрави участниците , обявиха от прессекретариата на президента
БГНЕС припомня, че скандалната поправка в Закона за контрол на наркотичните вещества излезе в "Държавен вестник", без депутатите да са я гласували и без президентът Георги Първанов да е издал задължителния по конституция указ. Това се разбра вчера след разпространено в медиите писмо на главния секретар на държавния глава Красимир Стоянов до председателя на парламента Цецка Цачева. Стоянов посочва, че на 19 март в "Държавен вестник" са излезли промени в закона, благословени от президента. На 23 март се появява "поправка", която променя смисъла на текста, и за нея няма президентски указ. "Нелегалната поправка" е на последната страница в официалния раздел на "Държавен вестник", където се обнародват законите. Тя е публикувана без да е посочен източник. Поправката в най-общи линии разхлабва режимът за реклама с изображения, които приличат на наркотици.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа