Цачева: Поправката е извършена в нарушение

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати писмо до президента на Република България Георги Първанов, съобщават от пресцентъра на НС.
"По повод обнародваната в бр. 23 на Държавен вестник поправка на § 90 т. 30 на Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с оглед компетентността Ви по чл. 98 т. 4 от Конституцията, Ви уведомявам: Поправката е извършена в нарушение на чл. 42 ал. 2 от Закона за нормативните актове. Процедура по чл. 65 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за поправка на фактическа грешка в приетите вече актове от парламента, не е провеждана. Единствената подписана от мен стенограма е изпратената до Вас за издаване Указ за обнародване", се казва в писмото. Тъй като т.н. поправка е влязла в сила, смятам за единствено юридически възможно коректният текст на разпоредбата да бъде възстановен като народните представители гласуват и приемат законопроект за изменение на закона. За целта упражних правото си на законодателна инициатива като народен представител и внесох ЗИД на Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (№ 054-01-27/29.3.2010 г.).
Наред с това съм длъжна да споделя с Вас още един момент, който заслужава внимание. В хода на проверката установих, че действията на служителите на Народното събрание и редакцията на Държавен вестник при обнародване на поправката се основат на установена практика през годините, която не е нормативно регламентирана, обратното – считам, че е в противоречие на чл. 42 ал. 2 от Закона за нормативните актове. От изисканата и предоставената ми справка за извършване на подобни поправки в закони за периода 2000-2010 г. се оказа, че са обнародвани като поправки 11 промени в закони без за това да е издаван указ на президента на Република България, пише още Цачева.
"Като споделям разбирането за необходимостта от нормативна прозрачност и недопускане занапред на подобни случаи, лично се ангажирам да инициирам действия за усъвършенстване на Закона за нормативните актове, на Закона за "Държавен вестник", а при необходимост и за допълнение в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание", пише още Цачева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа