Министър Цветков стартира кампанията “Сигурност за нашите деца”

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков стартира кампания “Сигурност за нашите деца”, за контрол на всички автобуси, с които се превозват ученици от и до училищата, съобщиха от МТИТС.
Началото беше поставено днес с проверка на автобусите превозващи деца за столичното училище “Ерих Кестнер”. По време на днешната проверка министър Александър Цветков заяви, че целта на тази кампания е да бъде повишена сигурността на автобусите превозващи деца. Опазването на живота и здравето на децата в пътното движение е приоритет от първостепенна важност за нашия екип. За всички нас е жизнено важно да осигурим безопасен път до всяко училище, детска градина и площадка за игра. Няма да проявим никакъв компромис при тези проверки, тъй като компромис със живота и здравето на децата е немислима, каза още министър Цветков.
Кампанията ще продължи два месеца, в рамките на които ще бъдат проверени всички автобуси превозващи деца до училищата. Общият брой подобни автобуси, регистрирани за цялата страна, са 2000 за 1 181 училища. До момента не са извършвани подобни масирани проверки на училищните автобуси. По време на проверките инспекторите от ДАИ ще проверяват за:
техническата изправност и системите за безопасност – спирачки, протектори на гумите, счупени стъкла, стопове и фарове, стабилност на седалките и т. н.; минималната възраст на водачите. Тя трябва да бъде 21 години, както е предвидено в Закона за автомобилните превози; времето за управление, прекъсване и почивките на водачите; оборудване с устройство за ограничаване на скоростта да 105 км/ч; преминаването на водачите на автобусите преди началото на всеки работен ден на предпътен медицински преглед за здравословно състояние и наличие на алкохол в кръвта, а автобусите на предпътен технически преглед.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа