Цачева: Има воля изборното законодателство да е уредено

За първи път има политическа воля изборното законодателство да бъде уредено в един нарочен нормативен акт. Това заяви при откриването на кръгла маса за създаването на нов изборен кодекс председателят на НС Цецка Цачева, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Председателят на ПК за изборен кодекс Искра Фидосова припомни, че на предишното заседание на комисията за изработване на ново изборно законодателство всички парламентарни групи се обединиха около няколко идеи - при избора на народни представители да се прилага пропорционална система с преференциален праг. Вотът за ЕП да протече при пропорционална система с преференции. За местните избори системата ще е пропорционална без възможност за преференция, а за кмет, президент и вицепрезидент – мажоритарната избирателна система. Ангел Джамбазки представи визията на ВМРО за вота в чужбина. Според ВМРО, избори трябва да се осъществяват само в дипломатическите представителства в чужбина, както и ЦИК да е постоянно действаща и единна за всички избори. Той призова към предварителна регистрация за вота, което ще позволи да “отпаднат 5-6 народни представители на ДПС автоматично”.
Позициите на извънпарламентарните партии също беше представена. От ПП “Другата България” искат осигуряването правото на глас и на хората с двойно гражданство, както и да бъде изведен самостоятелен избирателен район за гласуване в чужбина. Проф. Михаил Константинов от ЦИК счита, че под някаква форма е необходимо да съществува постоянна изборна администрация. Той посочи, че в края на следващата година ще се проведат два вота – местния и за избор на президент. “Не дай си Боже нещо се случи с по-рано”, пошегува се той. По негово мнение, тези два избора трябва да се слеят в един и за тях да отговаря една изборна администрация. По отношение на гласуването в чужбина позицията на парламентарно представените политически сили е различна. Позицията на ГЕРБ, изразена от депутата Димитър Лазаров е, че трябва държавата със свои представители да участва в контрола на изборите в чужбина, а не да предоставя ролята си на други организации. Мая Манолова от Коалиция за България призова при вота в чужбина представители на политическите партии да се включат като наблюдатели. От Коалиция за България са против създаването на постоянна изборна администрация. В непряк спор влязоха представителите на Движението за права и свободи и ПП “Атака”. Според Ремзи Осман от ДПС, гласуването не може да се ограничи само в рамките на ЕС. Димитър Стоянов, евродепутат от “Атака“ смята обаче, че избори трябва да се провеждат само в рамките на ЕС. Той припомни, че от 153 хил. души, гласували от чужбина, 100 хил. гласа са от Турция. От останалите 53 хил. 49 хил. са гласували от страни-членки на ЕС. Зам.-председателят на НС Екатерина Михайлова коментира от името на Синята коалиция, че в чужбина контролът трябва да се осъществява при представителство на МВнР и на политическите партии. Иначе сините подкрепят партньорите си от ГЕРБ за постоянно действаща администрация. От бившите управляващи от НДСВ пък са на мнение, че чрез задължително гласуване трябва да се бори купуването на гласове.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа