Яне Янев: Искаме оставката на Борисов

Няма да гласуваме нито "за", нито "против", нито "въздържал" се, каза лидерът на ПП РЗС Яне Янев по повод гласуването за импийчмънт на държавния глава Георги Първанов днес в парламента.
Няма да бъдем в парламента. Искаме оставката на премиера Бойко Борисов, каза още Яне Янев.
Не участваме в сценарий, в който искат да направят Първанов мъченик, добави лидерът на РЗС. Според него Борисов създава пожари и не може да ги гласи. Той трябва да признае, че тази лъжица не е е за неговата уста. Голям човек е, но е със страхливо сърце, каза Янев за Борисов. По думите му той е инкубатор на корупция и корупционни практики. Зам. председателят на партията Атанас Семов преди това каза, че с това гласуване в парламента Борисов прави опит да създаде привидност на мнозинство. РЗС не участва в четворна коалиция и се определя като опозиция и на миналата, и на сегашната власт, каза Семов. Големият въпрос по думите му е, кой управлява България, а не да сваляме президента. Според него правителството е безпомощно и израз на това е, че синдикати и работодатели пишат антикризисната програма на правителството. Не случайно Желязко Христов е влязъл в болница, защото се оказва, че той трябва да управлява страната, пошегува се Семов като пожела здраве на лидера на КНСБ. Според него големият въпрос е кой ще носи отговорност за неуправлението на страната. Ние сме за импийчмънт на Конституцията, защото там са всички беди, каза Семов. Според Яне Янев, от РЗС са очаквали дебат за Конституцията и за предсрочни избори за Велико народно събрание, защото без конституционни реформи нищо не може да се промени. И тай като това не е станало, те са взели своята позиция за неучастие в гласуването за импийчмънт, въпреки че не подкрепят президента Първанов. По думите на Янев друг премиер от ГЕРБ би бил много по-добър на този пост от Борисов.
Политическата ситуация в страната е радикално променена - икономическата и финансовата криза в България прераснаха в политическа криза. Това е мнението на народните представители на РЗС, които проведоха днес извънредно заседание на Политическия съвет на партията.
Партия РЗС отказва да даде доверие на правителството чрез гласуване за импийчмънт и отказва да бъде причислявана към провалилите в 8-месечното управление партии ГЕРБ, “Атака” и Синята коалиция”, заявяват от партията. Политическият съвет и народните представители от РЗС решиха още, че правителството освен некомпетентно и безпомощно, вече е и доказано корумпирано. “ Бойко Борисов подмени мотивите за импийчмънт на президента със скрит вот на доверие към правителството. В решението се казва още, че РЗС е единствената последователна опозиция на двете тройни коалиции – на Станишев и на Борисов. От там искат незабавната оставка на министър-председателя Бойко Борисов, който вместо да гаси, създава пожари във всички сфери на управлението. РЗС настояват и за разпускане на Народното събрание и избори за Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция. Според тях поредната политическа криза се дължи на сгрешения конституционен модел и настоява за импийчмънт на действащата Конституция. От РЗС определят още Бойко Борисов и Георги Първанов като последните “знакови фигури на криминално-олигархичния преход в България”, на които РЗС ще потърси отговорност, веднага щом получи доверието на българския народ.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа