Над 6500 души посетиха Народното събрание в Деня на отворените врати

Над 6500 бяха гражданите, които се възползваха от "Деня на отворените врати", за да посетят парламента днес, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.
26-годишният Милен Вълчев бе първият посетител на Народното събрание в “Деня на отворени врати” на институцията на 17 април 2010 г. Над 6500 души, повечето от които млади хора, разгледаха сградата на парламента, пленарната зала и двете експозиции „Багри от долината” на Художествената галерия – Казанлък и „Реликви на българската държавност”. Инициативата е по повод Деня на Конституцията – 16 април.
Точно в 10.00 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева посрещна първия гост на парламента Милен Вълчев, който сподели, че за пръв път влиза в Народното събрание и е дошъл с желанието да усети атмосферата отвътре. Той отбеляза, че е чел Конституцията и първото място, което иска да посети, е пленарната зала. Според него трябва да има по-често Дни на отворени врати на държавните институции, защото така българският гражданин ще има възможност да ги види отвътре и да се почувства съпричастен с тяхната дейност.
Председателят на Народното събрание показа на първите посетители пленарната зала. Цецка Цачева отбеляза, че не трябва да има граници между институциите и гражданското общество, което е техен коректив. Народното събрание се стреми да популяризира чрез книжки и интернет на достъпен език за най-малките граждани на държавата какво точно правят народните представители, посочи тя. Председателят на Народното събрание подари на първите малки посетители детска образователна книжка за българския парламент.
9-годишната Цветелина каза, че е дошла в Народното събрание по повод Деня на Конституцията и гордо заяви, че първата българска конституция е приета през 1879 г. в град Търново. Тя сподели, че сградата й харесва и с радост би дошла отново със съучениците си от трети клас.
Сред най-малките посетители беше и Виктор, който е на две години и пет месеца. Родителите му посочиха, че са го довели в Народното събрание, защото тази сграда е един от символите на българската държавност и си пожелаха след 26 години той да се върне отново тук като народен представител.
72-годишният господин Досев сподели, че любопитството в какви условия работят управниците го е довело в българския парламент. Той заяви, че е очаквал много по-голям лукс. Пленарната зала е доста по-малка, отколкото изглежда на телевизионния екран, но сградата и обстановката в нея ми харесаха, коментира още възрастният столичанин.
24-годишната юристка Маргарита каза, че за трети път е в Народното събрание, като днес е дошла, за да види двете изложби, гостуващи в парламента. По думите й той е подходящо място за представяне на ценни експозиции от страната, защото тук повече хора могат да ги видят.
Пленарната зала и парламентарният звънец предизвикаха най-голям интерес сред гостите в сградата на Народното събрание. Посетителите бяха впечатлени от 180-те експоната на изложбата „Реликви на българската държавност”, сред които пръстени-печати на български владетели, монети от Втората българска държава и лични вещи на княз Александър Първи, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, на царете Фердинанд и Борис Трети.
Най-малките получиха екземпляри от информационно-образователните брошури - “Първият парламент на България” и „Нашият парламент”. На всеки кръгъл час беше излъчвана аудио-визуална презентация за историята и съвременната дейност на българския парламент.
Отворените врати са част от политиката на Народното събрание за образователна комуникация и диалог с гражданското общество.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа