Преглед на пловдивската преса

Пловдив /КРОСС/ Драмата на пациент от Димитровград, спасен с много усилия от хирурзите в Университетската болница "Свети Георги", описват във водещите си материали вестник "Новият глас" и регионалното издание "Твоят ден". 45-годишният грък е претърпял три операции за 24 часа и е с опасност за живота. Той едва не се разпаднал на операционната маса, след като изпил огромно количество антибиотици. Ужасяващият коктейл превърнал в желе тъкани, мускули и кръвоносни съдове и мъжа, който имал навик да се самолекува. Без лекарско предписание купувал от аптеките най-скъпите лекарства, а последното му страдание тръгнало от одраскване на седалището.

Медиците от доболничната помощ поставиха ултиматум на властта, съобщава вестник "Марица" и уточнява, че ако до 30 юни не се увеличат направленията, започват протести, заедно с пациентските организации. Причината е, че от началото на годината направленията са намалени с 40%, а това води до ограничаване на достъпа на пациенти до специалисти и изследвания в извънболничната помощ.


Глоба от близо 340 хиляди лева наложи Комисията за защита на конкуренцията на EVN, заради злоупотреба с господстващо положение, информира регионалното издание "Твоят ден". Спорът е с фирма за производство на прежди, която притежава заводи в Панагюрище, Бургас и Плевен. От EVN изпратили до фирмата нотариална покана за принудително изкупуване на техен кабел, който захранва три трафопоста в текстилното предприятие. Фирмата отказала да се подчини и EVN информиралата държавния регулатор, който разрешил принудително изпълнение. Проверка установила, че кабелът действително е собственост на фирмата, но EVN й начисляват такса за пренос, въпреки че използва собствено преносно съоръжение.


Късно снощи съдът в Пловдив пусна под парична гаранция от 700 лева Максим Савов, след драматичен развой на делото срещу него - пише вестник "Марица" .С разпит на свидетели бе даден ход на делото, по което Максим е обвинен в грабеж на 484 лв. от кафе на булевард "Мария Луиза" в Пловдив. Името му нашумя след подетата от неговите близки масирана медийна кампания. Те настояват, че той е жертва на съдебна грешка, а Максим Савов бе в ареста пет месеца след няколко отказа да бъде освободен с по-лека мярка.


Скулпторът Ставри Калинов поиска по левче от пловдивчани за Братската могила - става ясно от публикация на вестник "Марица". По покана на кмета на район Западен Здравко Димитров, Ставри Калинов заедно с колегата си Йордан Вампоров, художникът Красимир Тодоров и един от авторите на мемориала арх. Любомир Шинков разказаха как ще бъде възстановена Братската могила. Всички скулптури, изваяни от вече покойни проф. Любомир Далчев, са без глави, вечният огън отдавна е спрян, липсват табелките с имената на скулптурите. Ставри Калинов пръв даде пример за дарения с няколко банкноти, а служителите на кметството веднага осигуриха прозрачна кутия, в която по някой друг лев оставиха пловдивски журналисти, а 100 лева пусна общинският съветник от ДЕР Любозар Фратев. Кутии за дарения ще бъдат поставени във всички търговски обекти и ще бъде обявена набирателна сметка.

 

Радио Пловдив

 

Преглед на централния печат

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа