Ремонтът на Изборния кодекс мина ударно и в спорове

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Атака“ парламентът прие вчера на второ четене ремонтирания Изборен кодекс. Гласуването в пленарна зала обаче не вървеше гладко, а на моменти страстите се нажежаваха до червено. В ранния следобед по предложение на ГЕРБ и с техните гласове бе прието заседанието да се удължи до приемането на кодекса.
Най-много спорове предизвика отказът на вносителите от ГЕРБ да се съобразят с настояването на опозицията районните кметове да бъдат пряко избирани, а не назначавани. Мая Манолова от Коалиция за България отбеляза, че прекият избор на районни кметове засяга над 2 млн. български граждани и отнемането на това право издава желанието те да бъдат назначавани от „една партийна централа“. Екатерина Михайлова от Синята коалиция отбеляза, че това, което приемат управляващите, издава страх за това, което ще се случи на ГЕРБ на изборите. Според нея с тази промяна се отнема демократично право на гражданите. Любен Корнезов от левицата предупреди, че тези текстове ще бъдат атакувани пред Конституционния съд, което ще наложи пореден ремонт на кодекса.
Разгорещени дебати имаше и около въвеждането на изискването зад граница най-малко 100 души да подадат заявление за разкриване на избирателна секция на място, където няма дипломатическо консулство.
“Партия ГЕРБ вече не е убедена, че българите зад граница ще гласуват отново за нея, затова променя правилата”, каза от трибуната депутатът от ДПС Четин Казак. В отговор председателката на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ определи твърденията на опозицията като „фалшиви и неверни“.
Изискването за уседналост на местните избори след 2011 г. беше намалено от 12 на 6 месеца, а за предстоящите избори – на 4 месеца.
Освен това беше решено, че избирателите ще отбелязват вота си единствено със знак „Х” в избирателните бюлетини. Преди това Мая Манолова разкритикува това изискване и го определи като миниране на изборите, а Лютви Местан предупреди, че ДПС също ще сезира Конституционния съд.

Станете почитател на Класа