Плевнелиев: Малка група в БА заблуждават и търсят скандала

Има много хора, които подкрепят, и много малко хора, които заблуждават и търсят скандала. Аз съм убеден, че те няма да успеят. Това каза в четвъртък президентът Росен Плевнелиев по повод недоволството на офицери от Българската армия от готвените промени по отношение заплащането и социалните условия на военнослужещите. Държавният глава посети командно-щабно учение „Траен мир – 2012“ на полигона „Корен“.
Плевнелиев заяви, че не може да приеме една малка група хора да монополизират и манипулират с действията си прогнозите и плановете на правителството, „както и моите такива като върховен главнокомандващ“.
Според него армията ще получи „един разумен бюджет“ и „хората ще бъдат мотивирани“. По думите на президента – „дебатите вътре текат, от ниво министър надолу по веригата“.
Росен Плевнелиев определи предложения от правителството цялостен държавен бюджет за 2013 г. като „балансиран, разумен и коректен“.
„Радвам се, че в този бюджет виждаме повече пари за армията, повече пари за образованието и в сектори, свързани с икономическото развитие на държавата и социалната сфера“, обяви държавният глава.
Президентът коментира и конфликта в Сирия и решението на НАТО да даде зелена светлина на Турция да се защити.
„Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия. Снощи имаше извънредно събиране на Съвета на НАТО. Ние изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета“, каза Плевнелиев.
Той заяви също и че е възмутен от невъзможността на политическите лидери в света да намерят политическо решение на ситуацията в Сирия.
Българският президент дори се изказа срещу някои от великите сили. „Лично аз считам, че позицията на Русия, и по-скоро на Китай – подкрепяща Русия – не помага за решаването на конфликта и ние имаме десетки хиляди жертви, които спокойно можем да избегнем, ако позициите на световно ниво са по-отговорни“, обясни Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа