БСП се разграничи от поведението на „Атака“

Правителството има доста ясна разграничителна линия от ПП "Атака". Това заяви каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция, по повод позицията на лидера на социалистите в Европарламента Ханес Свобода, който поиска българското правителство да се разграничи от "Атака". И идеологията на "Атака", и немалко от проявите на представители на партията, за БСП са неприемливи, заяви Станишев.
"Аз казах още през 2005 г., че не можем да направим коалиция с "Атака". "Атака" има ангажименти към българското общество. От 2009 до 2011 г. "Атака" официално подкрепяше правителството на ГЕРБ. Тогава Бойко Борисов не възразяваше партията да участва в управлението. Няма коалиция между БСП и "Атака", каза Станишев.
Не приемам поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), каза Станишев. "Опитах се да го възпра. Това беше ненужно агресивно поведение. Не възприемам и част от агресивното поведение на някои медии", допълни лидерът на социалистите.

ЕНП да не мери с двоен аршин

Той каза още, че очаква Европейската Народна партия (ЕНП) да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента и да изразява силни позиции и да оказва влияние на работата на парламента. „От 12 февруари 2010 година, след изборите в Албания, Социалистическата партия не участваше в работата на парламента. Тогава Европейската народна партия изрази загриженост за бойкота на Социалистическата партия и призова да приеме резултата от изборите. Припомням тази позиция на ЕНП, защото е хубаво да се мери с един аршин. Много се говори за поведението на ПП „Атака”, малко се говори за поведението на ПП ГЕРБ. Те се стараят да дестабилизират парламента.
На пресконференцията след заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП Станишев каза, че очакват всеки министър да изнесе анализ на сферата, в която управлява и какво е заварил като наследство от ГЕРБ.

Какво е наследството от ГЕРБ

"Трябва да се знае истината. Това наше искане не беше изпълнено от служебното правителство", каза Сергей Станишев. "Ако не беше премълчало истините това служебно правителство, резултатите от изборите сигурно щяха да бъдат различни", допълни той.
Основната обсъждана тема на заседанието на висшето ръководство на БСП е била политическата ситуация. Бяха обсъдени конкретни действия на парламента и правителството, каза още Станишев.
"На 26 февруари на заседанието на КСНС с консенсус беше приета позицията – необходим е нов модел на ценообразуването в енергетиката. Оттогава нищо не беше направено и проблемът остана неразрешен. Необходима е политическа смелост и ограничаване на много частни интереси. Българската енергетика в момента не изнася ток, а сметките са непоносими. Въпреки натиска на корпоративни интереси и въпреки бойкота на ГЕРБ, в петък бяха приети спешни мерки. Това показва решимост. Очакваме всяка институция и всяка политическа сила да заеме ясна позиция по тази тема", каза Станишев. Той заяви още, че БСП очаква всяка институция и всяка политическа партия да заемат ясна позиция по тази тема, "за да се знае кой на чия страна е – кой е на страната на гражданите, кой подкрепя прозрачно ценообразуване, кой заема другата позиция и защо". Ще настояваме да бъдат разгледани в НС законопроектите с младежката заетост, тя остава основен проблем не само на икономиката, но и морален проблем. При толкова висока младежка безработица са необходими спешни мерки от страна на държавата, категоричен е Станишев.

Станете почитател на Класа