Сидеров иска обяснения за имунитета си

Народният представител и лидер на партия "Атака" Волен Сидеров поиска от главния прокурор Сотир Цацаров и от вътрешния министър Цветлин Йовчев да излязат с официално становище дали има постъпили данни, че той е нарушил закона по някакъв начин и има ли основания за искане за сваляне на депутатския му имунитет. Повод за отвореното писмо на Сидеров е искането на ДСБ за сваляне на имунитета му. Според Конституцията на Република България (Чл. 70), свалянето на имунитета на народен представител се иска винаги за конкретно престъпление, се казва в искането на Сидеров. Ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане за започване на наказателно преследване до Народното събрание, а когато то не заседава - до неговия председател, с което се иска разрешение, припомня той. "Към искането се прилагат достатъчно данни, които са необходимо условие за започването на наказателното преследване. Когато искането е за задържане, Народното събрание се произнася с отделно решение", се казва още в писмото.

"Според Конституцията на Република България (Чл. 69), народните представители не носят наказателна отговорност за начина, по който са гласували и за изказаните мнения - независимо къде се намират, когато правят изказването.

Този текст важи не само когато участват в работата на органите на Народното събрание, но и когато са извън Народното събрание, но правят изказвания по повод заеманата служба. Според Конституцията на Република България, аз в качеството си на народен представител имам право да изразявам свободно политическите си убеждения и гражданската си позиция, без това да дава основания да се иска сваляне на имунитета ми на народен представител", се казва още в писмото.

Станете почитател на Класа