БСП иска отмяна на забраната за пушене още преди празниците

От Коалиция за България се надяват още тази седмица забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места да влезе в пленарната зала за преразглеждане.

Три милиона българи са пушачи, те искат да имат право на избор. Говорил съм с ресторантьори, единици казват, че са доволни, че има такъв закон, но повечето казват, че трябва да бъде либерализиран. Имаме данни от ресторант бранш, повече от 75% от работещите в заведения искат да се възстанови предишния режим. Те искат да имат работа, много заведения затвориха врати главно защото не се пуши в заведенията, заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Спас Панчев в сутрешния блок на БТВ.

По думите му, всички депутати ще гласуват по съвест и най-вероятно ще гледат промените в закона следващата седмица.

Той бе категоричен, че е явно, че законът не работи, а и няма начин той да бъде изпъляван в този му вид, и затова трябва да бъде променен. Депутатът посочи и, че продажбата на цигари се е увеличила, отчете Панчев. Трябва да има инсталация в заведенията за пречистване на въздуха.

Доста закони има, които можете да махнете, защото не се спазват, каза още депутатът.

Гражданите желаят да се живее в страна, където да се спазват правилата. 65% са за забраната - сред тях и пушачи, и не пушачи, заяви от своя страна Павел Антонов от „България без дим". Хората наистина са започнали да ходят по-малко по заведения, каза той, но посочи, че има проучване, което показва, че хората са спрели да харчат като цяло, а това вече няма общо със забраната за пушене.

Здравният интерес изисква да не се пуши, забраната е най-добрият инструмент това да се постигне, категоричен бе Антонов. Забраната трябваше да се спазва стриктно, подчерта той.


 

Станете почитател на Класа