Радан Кънев: Синьо единство отпада от Реформаторския блок

Лидерът на ДСБ Радан Кънев публикува в профила си във Фейсбук съобщение, че е предложил на съвета на Реформаторския блок спиране на преговорите със Синьо Единство. Според него причинита са две: 1) Постигнато е съгласие между 5 от 6 партии, по силата на което сме готови да спазим срока, който сме си поставили и обещали на избирателите. Преговорният екип на СЕ няма съгласие по 90% от точките. Явно гледаме в различни посоки.
2) По-важното: медийните изяви на г-жа Нейнски от последната седмица повтарят кошмарните тертипи на водене на преговори в десницата от последните 6-7 години.
Изнасянето на преговорните теми пред медиите и безумното изкуствено разделение на "десни" и "либерали" в Блока са типичен пример за безобразията, които убиха доверието в партиите ниь, пише Кънев.
Със смело решение по случая ще докажем, че този период е зад гърба ни и никога повече няма да допуснем игра на разделение в съюза ни. Единството не е в абревиатурите, а в решенията за бъдещето на държавата ни и стъпките за излизане от кризата. Взаимното "цакане" през медиите е в "автентичното" минало на десницата. Г-жа Нейнски - може би също, коментира Кънев. След като Синьо единство излезе от реформаторския блок, партиите стават пет. И с тях ще продължават преговорите за създаване на коалиция. Това са ДСБ, Движение България на гражданите, СДС, БЗНС (с лидер Николай Ненчев) и НПСД (с лидер Корман Исмаилов).

От първоначалния състав на Реформаторския блок вече излезе партия „Зелените", които обясниха, че продължават партньорството си Реформаторския блок, но не могат да сключат коалиция, тъй като принадлежат към различни политически семейства.



Станете почитател на Класа