×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Миков: Визитата на депутатите в Тайван не ангажира българската държава

Визитата на български депутати в Тайван е частна, не ангажира българската държава и по никакъв начин не влияе на позицията на България в отношенията й с Китай. Това заяви пред журналисти председателят на Народното събрание /НС/ Михаил Миков.

На въпрос дали ще има санкция за народните представители, пренебрегнали отрицателната му резолюция за визитата, Михаил Миков обясни, че въпросът трябва да бъде зададен към парламентарните групи, от които са депутатите.

„Мандатът на народния представител в нашата конституция е свободен както във вътрешнополитическите изяви, така и в пътуванията, контактите", поясни той. Миков смята, че всеки сам трябва да определя рамките, свързани с качеството му на депутат.

Фактите са факти, те са такива, каквито са, НС по никакъв начин не е ангажирано с тези посещения, беше коментарът на парламентарния председател.

Посещението на групата български депутати в Тайван бе в рамките на нормалните международни връзки, с търговско-икономически интерес за страната ни, независимо, че държавата ни не поддържа дипломатически отношения с домакините ни, заяви в парламента и депутатът от Коалиция за България Румен Йончев.

"Подборът на депутатите за делегацията направих аз, тъй като поканата беше към мен, призна Йончев. Такива посещения винаги се правят на разноски на посрещащата страна. Тайван има безвизови отношения не само в България, но и със САЩ и с повечето страни в ЕС, защото от Тайван не емигрират хора, няма емигрантски вълни. В Тайпе съществуват представителства на почти всички европейски държави, посветени изключително на развитието на търговско-икономическите отношения. В Тайван учат вече и близо 30 000 китайски студенти, в Китай пък работят милиони хора в предприятия, които са тайвански инвестиции - светът се променя, процесите текат много бързо в тази част на света и ние чувствително изоставаме", коментира още Йончев.

Посещението ни бе една добра стъпка да се опитаме да наваксаме в тази посока. И да отворим врати най-вече за българския бизнес, подчерта инициаторът на визитата в Тайпе. Той разказа как преди години сме загубили стотици милиони тайвански инвестиции и сега не трябва да допускаме тази грешка. България вече може да легализира тайвански инвестиции, добави Йончев. Интересът на тайванците е преди всичко в сферата на хранителната промишленост, на вината, както и възможност Тайван да се превърне за нас в мост към китайския пазар, обобщи депутатът. През юни в Тайван ще има голямо изложение на хранителната промишленост и Йончев се надява български фирми да участват на него.

Посещението ни в Тайван беше частно и по никакъв начин не ангажира българския парламент, потвърди и депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Много добре знаем, че България не признава Тайван, посочи Лаков. Той добави, че от тайванска страна не са поставяли въпроса за признаване на Тайван. Знам много добре, че българската позиция е за единен Китай и мисля, че това е правилната позиция, каза още депутатът от "Атака".

Целта на посещението е била запознаване със страната. Посетихме високотехнологичен научен парк, културни забележителности, историческият музей с изключителна сбирка на порцелан, предприетие от хранително-вкусовата промишленост, каза Лаков. Идеята е, че Тайван е държава с много голям икономически растеж и би могъл да инвестира в български предприятия, посочи той.

По никакъв начин не сме изявили позиция на България, добави Лаков. Имахме срещи, на мен ми беше много интересно как се борят с изтичането на мозъци, разказа депутатът. Той посочи, че са посетили и тайванския парламент, който тогава е бил във ваканция, и са се видели с председателя на тяхната комисия по външна политика абсолютно неофициално.

Няма защо да ни спира председателят на парламента, това не е командировка, това става през ваканцията, не струва нито стотинка на парламента, нито стотинка на българския данъкоплатец, не ангажираме по никакъв начин българската държава с нашата визита, посочи Венцислав Лаков.

Заедно с Румен Йончев от БСП и Венцислав Лаков от "Атака") в Тайван са пътували и Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ.

Станете почитател на Класа