×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Новият Изборен кодекс мина на първо четене в парламента

Депутатите приеха на първо четене проекта на БСП за нов Изборен кодекс. Според приетия проект се предвижда смяна на досегашния състав на Централната избирателна комисия. Новите членове ще бъдат назначени от парламента, а не както досега с указ на държавния глава. Освен това се предвижда пренареждането на листата на евроизборите – така наречената преференция да се случва със 7% от подалите гласа си за съответната листа.

В сегадействащия закон преференциалният вот е с праг от 6%. "Разбирам драмата и мъката на ГЕРБ - Изборният кодекс на Фидосова е отхвърлен и никога повече няма да има фалшификация на бюлетини, никога повече ГЕРБ няма да печели избори, никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, а Борисов премиер", заяви председателят на Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова (БСП).

" Народното събрание гласува новият Изборен кодекс, който беше изработен за първи път с гражданското общество. Гражданите няма да ви простят за обидите, които казахте от тази трибуна. Големият отсъстващ от дебатите по новия кодекс е ГЕРБ", каза Манолова

Станете почитател на Класа