1553 производства за обществени поръчки образува КЗК

  • КЗК прие отчет за дейността си през 2013 г., в който посочва постигнатите резултати във всяка от сферите на своята компетентност по прилагане на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за концесиите (ЗК), съобщиха от КЗК.
  • Петко Николов, председател на КЗК заяви, че през 2013 г. усилията на КЗК са били насочени към осигуряване на условия за насърчаване на конкуренцията в икономическите сектори, които имат най-голямо значение за благосъстоянието на обществото.
  • "Водена от разбирането, че конкуренцията е пазарен процес, който по обективен начин може да доведе до повишаване на ефективността при осъществяването на стопанска дейност и до увеличаване на ползите за потребителите, КЗК постави като свой приоритет през 2013 г. да съдейства за развитието на конкурентната среда и за разширяването на свободната стопанска инициатива чрез противодействие на антитръстовите нарушения, санкциониране на проявите на нелоялна конкуренция, предприемане на мерки по застъпничество за конкуренцията, както и чрез упражняване на контрол относно законосъобразното възлагане на обществени поръчки и концесии в страната. Ресурсите и правомощията на КЗК бяха използвани с оглед постигане на целите както на националното, така и на европейското право на конкуренцията, в съответствие с най-добрите практики в областта на защитата на конкуренцията в останалите държави-членки на ЕС, практиката на Европейската комисия и юриспруденцията на Върховния административен съд и на Съда на Европейския съюз. Утвърждавайки се като надежден партньор в координацията по европейски въпроси и международното сътрудничество, КЗК продължи да осъществява активно взаимодействие както с членовете на Европейската мрежа по конкуренция, така с органите по конкуренцията от Балканския регион в рамките на Софийския форум по конкуренцията, учреден по съвместна инициатива на КЗК и Конференцията на ООН за търговия и развитие", заяви Николов.
  • В дейността на КЗК през 2013 г. се открои констатацията, че преодоляването на нововъзникващите предизвикателства пред конкурентния процес на съответните пазари изисква както ангажиране на целия институционален капацитет на националния орган по конкуренция, но така също и повишаване на познанието за конкуренцията на всички участници в този процес - предприятия, сдружения на предприятия, държавни органи и други. Нивото на познанието по конкуренция се явява критично важна предпоставка за създаването на благоприятна бизнес среда в страната и водещ фактор на проконкурентното поведение на стопанските оператори в полза на потребителите и обществото като цяло, подчерта Николов.
  • През 2013 г. КЗК образува общо 1553 производства по прилагането на Закона за обществените поръчки, Закона за концесиите и Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). С постановените 1327 решения КЗК наложи глоби и имуществени санкции с общ размер 8 587 877 лв.
  • По отношение на най-тежките нарушения на правото на конкуренция КЗК образува общо 33 производства за установяване на забранени споразумения между предприятия или злоупотреби с господстващо положение. В областта на антитръста КЗК постанови 26 решения и наложи санкции в общ размер на 5 621 502 лв., като секторите, в които КЗК концентрира своите проучвания са: електроенергетика, топлоенергетика, ВиК услуги, транспорт, храни, лекарствени продукти, търговия с автомобили и други. КЗК извърши 3 проверки на място в офисите на предприятия и сдружения на предприятия за събиране на данни за евентуалното им антиконкурентно поведение.
  • През годината КЗК изготви 2 секторни анализа – на пазарите на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия и на сектора на разпространение на вестници и печатни издания, като отправи конкретни препоръки за подобряване на конкурентната среда в тези сектори.
  • При контрола върху концентрациите между предприятията КЗК постанови 35 решения, като усилията бяха насочени към насърчаване на преднотификационните контакти между уведомяващата страна и КЗК чрез прилагане на приетите от Комисията Правила по налагането на мерки за запазване на конкуренцията при концентрации между предприятия.
  • В областта на противодействието срещу нелоялната конкуренция КЗК образува общо 59 производства и постанови 65 решения, като наложи санкции в общ размер на 2 826 924 лв. Най-честите нарушения, установени през годината, са свързани с недобросъвестно поведение в противоречие с общата забрана за нелоялна конкуренция, нелоялно привличане на клиенти, както и имитация на конкурентни продукти. Наблюдава се увеличение на броя на нарушенията, свързани с узнаване, използване или разгласяване на производствена и търговска тайна.
  • При обжалване на процедури за възлагане на обществени поръчки КЗК образува общо 1394 производства и постанови 1147 акта, като най-често установяваните нарушения от КЗК са свързани с решенията на възложителите за класиране на участниците и избор на изпълнители в процедурите за възлагане на обществени поръчки.
  • С постановените 32 решения в областта на застъпничеството за конкуренцията КЗК прие становища по проекти или действащи нормативни или общи административни актове. Комисията извърши задълбочени оценки за съответствие с правилата на конкуренцията на повече от 20 властнически акта, действащи на територията на цялата страна или на част от нея, като отправи конкретни препоръки към компетентните държавни органи – Народно събрание, Министерски съвет, министри, органи на местната власт, за изменение и допълнение на правната уредба в редица сектори на икономиката: топлоенергетика, електроенергетика, ВиК услуги, болнична медицинска помощ, търговия с лекарствени продукти, търговия с медицински изделия, търговия с течни горива, транспорт, горско стопанство, ловно стопанство и др.
  • При участието си в Европейската мрежа по конкуренция, Международната мрежа по конкуренция, Комитета по конкуренция в ОИСР и УНКТАД през 2013 г. КЗК участва в изготвянето на отговори на 71 въпросници от страна на нейните международни партньори.

При съдебния контрол върху дейността на КЗК през 2013 г. Върховният административен съд потвърди 82 % от постановените актове на КЗК, 13% са върнати за преразглеждане от КЗК, а 5 % са отменени от съда.

Станете почитател на Класа