Кънев: Не може да се организира задължително гласуване в такива кратки срокове

Аз съм привърженик за фиксирана дата на изборите, както и вотът да не е в един ден. Ако трябва да дадем някаква дата, то нека бъде 28 септември, заяви в „Седмицата" по Дарик лидерът на Демократи за силна България и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев.

Категорично в такива кратки срокове не може да се организира задължително гласуване, коментира Кънев. „Ние трябва да имаме яснота по какъв начин се въвежда това задължително гласуване, какви санкции се налагат, за да не е наложено просто така. Задължението за гласуване е много необичайно. Това не е инструмент в ръцете на партиите. Аз на референдум за задължително гласуване ще гласувам против", каза още Кънев.

По повод идеята за въвеждане на образователен ценз при гласуване, Радан Кънев заяви, че модерната консервативна политика показва, че е задължение на държавата и партиите да се постараят да няма неграмотни, а не да ги лишават от гласуване.

„Отговорът е политика за образование, а не отнемане на конституционно право", допълни той.

Според него нищо не изисква този парламент да продължи да работи на този етап, каза Радан Кънев и допълни, че президентът в момента е в много силна позиция и той има право да назначи служебен премиер.

 

Станете почитател на Класа