Ген. Атанасов, РБ: Първо трябва да се възстанови правовата държава

Г-н Атанасов,  успяхте ли да се уточните помежду си в РБ каква политика ще водите – дясна или центристка?

Ние сме коалиция от партии и определяме блока като дясно- центристки . Нюансите кой колко е десен понякога са странни, а на хората са смешни. Ние се определяме като политическа сила, която иска да извърши реформи в много важни сектори в страната, за да постигнем  благоденствие на страната.

В кои сектори  ще провеждате тези реформи?

На първо място трябва да имаме правова държава. В България законът не се прилага еднакво за всички.  Той се прилага в зависимост от финансовото състояние на лицата, което е отвратително. Който има пари да си плати избягва правосъдието, а който няма, го застига репресията. Ето защо на първо място ни трябва правова държава. За постигане на сериозна ефективност са наложителни конституционни промени, което означава да търсим широко национално съгласие. Ние сме готови да работим в тази посока с целия спектър от политическите сили.

За нас е важно в икономиката  да има не само регулация, но и държавата да осигури  реална конкуренция на бизнеса. А не, както досега – най-апетитните хапки от баницата, т. е от обществените поръчки да се получават от един и същ кръг фирми, които се командват от едно и също място, а някои от тях нямат и капацитет да свършат каквато и да било работа.  Искаме реална конкуренция в бизнеса. Изключителният  проблем на големите обществени поръчки са надутите цени и калкулацията на огромни печалби, които аз наричам „данък корупция“. В секторите образование, здравеопазване също има големи пробойни. Може ли някой да обясни какво значи държавата да отделя 3 милиарда лева годишно за здраве и да няма пари? Необходими са тежки реформи и ние имаме капацитета да ги направим, независимо от политическата цена, която ще платим.

Как гледате на възможността да правите тези реформи с ГЕРБ?

Аз съм привърженик на това, че България има нужда от солидно дясно- центристко мнозинство и това включва ГЕРБ. Това е политическата сила, която ще вземе най-много гласове. Логично е да си партнираме.  Партньорството обаче трябва да е в името на това да извършим тези тежки солидни реформи, както и да намерим хора, които да ги направят, и да ги подкрепим за това.

Вариантът за мълчалива подкрепа на ДПСна кабинет ГЕРБ-РБ срещу няколко министерства устройва ли ви като политическа сила?

Аз не съм адвокат на ГЕРБ, дори бих казал, че съм сериозен критик на някои политики на ГЕРБ, но мисля, че този вариант  е спекулация. Ние като политическа сила не може да се съгласим да стават такива коалиции зад пердето, затова казвам, че трябва да сме съмишленици  за реформите, които изброих.

От РБ казахте, че искате Борисов да не бъде премиер. Още ли държите на това?

Политическата сила, която спечели най-много гласове трябва да излъчи своя лидер за председател на Народното събрание, защото това е най-високата позиция в държавата. Тогава при избора на премиер няма да се налага той да докладва в Банкя, а ще докладва в парламента. Всяка политическа сила има право да реши кой да предложи. Ако ГЕРБ обаче искт да се издигне авторитета на НС, силните фигури на ГЕРБ трябва да бъдат в парламента. Но в момента рибата е в морето, а ние сме сложили тигана. Аз имам сериозни бележки към управлението на ГЕРБ.

Какви са те?

Има  един много тежък скандал, който стана проблем през мойта персона.Става дума за т.нар. оперативно дело „Лиани“. ГДБОП под  ръководството на Ваньо Танов бяха разкрили цялата схема  за попълване на черната каса на ДПС. Включително беше установено местонахождението на един апартамент на бул „А. Стамболийски“, който беше оборудван с метални каси, където се складираха парите от обществени поръчки и от други корупционни схеми на ДПС. Тогава Румен Петков издъни тази разработка. БСП като коалиционен  партньор на ДПС  ги покри и провали труда на оперативните работници.  Необяснимото е, че при управлението на ГЕРБ можеше да бъде извършено разследване за тежките корупционни схеми на ДПС, но не беше направено. Това е един пример от какво аз съм недоволен. Така че, ако се обединим с ГЕРБ около възстановяването на правовата държава, трябва да видим и кои са лицата, които  са в състояние да направят това възстановяване.

Станете почитател на Класа