Буруджиева: Политиците разбраха, че хората не искат избори - правителство ще има

„Няма победители на тези избори. Нямаше дори прибързана радост - единствено от страна на една от по-малките партии имаше такова изразяване. Поздравявам абсолютно всички за това, че успяха. Истината обаче е, че много тежък момент следва."Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Татяна Буруджиева.
„Няма за какво да се карат различните сили. Държавата се нуждае от стабилност. Трябва да победи националната отговорност на политиците и на нас избирателите, защото ние не сме безотговорни хора", каза от своя страна журналистът Илиана Беновска.
„Всички искаме да сме отговорни и нещата да вървят добре, но истината е, че нещата не се случват така - хората не отиват да гласуват", вметна Буруджиева.
„Трудно мога да приема, че ДПС е победител, поради простата причина, че тази партия е подкрепяна по друг начин от своите избиратели и въпросът е тук е как са мотивирани тези избиратели - при другите партии има приливи и отливи, докато при ДПС това движение отсъства", каза още тя.
„Проблемът не е в приоритетите. Въпросът е в начините, по които се решават тези приоритети. Кажете ми една сфера, в която да има единомислие. За мен най-логично е партиите, които са в близки полета и имат сравнително близки разбирания да предлагат как да се решат тези приоритети", на мнение е политологът.
По нейни думи гражданският контрол също е много важен и политиците трябва да се вслушват в гласа на хората.
Същевременно тя е на мнение, че правителство ще има, в една или друга форма, защото това е наложително.
„Политиците разбраха, че хората нямат желание за избори. Правителство ще има. Възможно е и правителство на малцинството, защото предложението на ГЕРБ би могло да бъде подкрепено от поне две партии. След разговорите може би ще може да се намери още по-широка подкрепа за такова правителство. Освен на малцинството, може да се сформира и такова от център-дясно", прогнозира Буруджиева.
Според Беновска парламент също ще има, а Бойко Борисов ще е премиер, който ще е подкрепян от Бареков и Патриотичния фронт.
„Атака отново ще играе самотния войн, а за Реформаторския блок ме е страх - те не са единни, те са разпаднати", добави тя.

Станете почитател на Класа