Константинов: Ако Борисов поеме за кратко властта, има шанс за президент

Бойко Борисов най-вероятно ще бъде премиер, но това е опасно за него. Той иска да става президент, но няма ресурс да бъде премиер за 2 г., а после да стане президент.

Такъв анализ направи проф. Михаил Константинов в студиото на ТВ7. Според него новото правителство трябва да каже отсега, че ще направят избори 2 в 1 още през 2016 г. Ако Борисов се съгласи да бъде премиер краткосрочно, то може би ще има шанс за поста на президент, коментира математикът.

Споровете за това дали да стане премиер в момента говорят за разцепването на Реформаторския блок, защото сред блока има партии с различни позиции по този въпрос. На пръв поглед реформаторите и Патриотичния фронт са естествен съюзник на ГЕРБ. Такава коалиция е математически възможна, но политически невъзможна, заяви Константинов.

"Има един принцип - когато има война, няма опозиция, в този смисъл е най-добре БСП и ДПС да подкрепят новото правителство, в каквато и коалиция да е то. То така или иначе няма да бъде много стабилно", каза още Константинов. Ако не се постигне разбирателство между лидерите на осемте партии, то те ще си отидат по мъчителен начин от управлението, а положението за хората ще става все по-тежко, прогнозира математикът.

Станете почитател на Класа