Близките на загиналите в Горни Лом ще получат по седем работни заплати

Всички работници от взривилия се завод "Миджур" край Горни Лом са били застраховани със задължителната за тази високорискова дейност застраховка "Трудова злополука". Тя е за сметка на работодателя, а наследниците на починалите получават 7 годишни брутни заплати обезщетение. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на отговори на Изпълнителна агенция "Главната инспекция по труда" (ГИТ) .

Всички пострадали са били назначени с писмени трудови договори с Видекс АД. От ГИТ посочват, че законодателството задължава работодателите в икономически дейности, в които коефициентът на трудов травматизъм е над средния за страната задължително да застраховат работещите на опасните позиции за застраховка "Трудова злополука". Списъкът с тези икономически дейности се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика и работата с взривни вещества попада в него. По наредба застрахователната сума е равна на 7 годишни брутни заплати.

Проверката установила, че за всички работещи в предприятието е направена такава застраховка. По силата на задължителната застраховка наследниците на починалите ще получат обезщетения. Обезщетение би трябвало да получат и трите пострадали жени. От компанията застраховател вече обявиха, че се ангажират да обезщетят в максимално кратки срокове наследниците на жертвите от взрива в Горни Лом, без да изисква смъртни актове. Те казаха, че ще да направят собствено проучване, за да установят кои са наследниците на загиналите. На наследниците ще изплати авансово обезщетения в размер на петдесет процента от общо дължимите индивидуални суми, равняващи се на 42 брутни месечни заплати.

От Инспекцията по труда в момента не могат да отговорят дали е имало клаузи за допълнителни обезщетения при авария в договорите на работниците, не само защото това не е обект на контролната дейност, но и защото цялата налична документация (в т.ч. и трудовите досиета на работещите в дружеството) е иззета от следствените органи и инспекторите нямат достъп до нея. Заради инцидента се очаква всички работещи в завода да бъдат освободени от работа. Експерти по трудово право обясниха за БГНЕС, че най-вероятният начин, по който това може да стане според Кодекса на труда, е заради повече от 15 дни престой на предприятието. На това основание работодателят ще трябва да изплати едно обезщетение за неспазено предизвестие, равно на възнаграждението им, и още едно за хората, които не започнат работа в рамките на месец.

Контролните органи установили редица нарушения, свързани с условията, при които са работили служителите на завода. От ГИТ казват, че те могат да се систематизират в следните групи нарушения: Нарушения на експлоатационните изисквания на сградите, като нарушена цялост на покривната конструкция, която трябва да е олекотена. Липса на актуализация на инструкциите за безопасна работа при промяна на технологичните изделия. Нарушения, свързани с ефективността на действие на вентилационните съоръжения. Липса на правоспособност на някои работници. Нарушения, свързани със съхранението на взривните материали. Неосигурен нормален достъп до аварийните изходи. Неосигурени лични предпазни средства в необходимото количество в някои от спомагателните дейности. Не са осигурени инструкции за безопасна работа по работните места.

Станете почитател на Класа