Иванов: Когато говорим за съдебна реформа, става дума за реформа на прокуратурата

Промените в конституцията са изготвени в изпълнение на препоръката на Еврокомисията за реорганизация на ВСС и по-общо - на управлението на съдебната власт.

Големите проблеми на системата - бавно правораздаване, необясними различия в практиката, впечатления за корупция и некомпетентност, се свеждат до това дали системата се управлява качествено, дали има кой да установи факторите, водещи до бавно правосъдие, кой да се занимава със случаите на конфликт на интереси. Това заявява пред "24 часа" правосъдният министър Христо Иванов.

Всеки един от тези проблеми зависи от това дали има отговорно и компетентно управление на съдебната власт. Затова желанието ни с измененията в конституцията и в съдебния закон да реорганизираме начина на управление на съдебната власт е насочен към разрешаване на корена на проблемите, добавя Иванов.

Според него, разделянето на ВСС на две гарантира по-висока степен на независимост на съда по отношение на ключови решения, които предопределят дали отделният съдия се чувства независим, дали най-добрите съдии тръгват нагоре в кариерата, или не, за какви заслуги.

И обществените очаквания, и критиките, които България търпи от Брюксел, са фокусирани върху наказателното правосъдие. Всички искаме по-голяма ефективност в борбата с престъпността и корупцията по високите етажи на властта, да се търси сметка на корумпирани прокурори и съдии. В много отношения, когато говорим за съдебна реформа, става дума за реформа на прокуратурата, подчертава Иванов.

Нека политиците да си носят отговорността, обществото да внимава дали избраните от тях хора някога са изразявали мнението си по важен въпрос, проявявали ли са характер и независимост. Готвените промени в съдебния закон предвиждат при номинации номиниращият да каже откъде познава човека, когото е издигнал, до кого се е допитал, кой е взел решението - то лично на депутата ли е, на парламентарна група, на орган. Така ще се изсветли политическата отговорност, отбелязва правосъдният министър.

Попитан дали има проблеми с главния прокурор, Иванов отговаря, че има съвсем нормален професионален контакт с него. Но всеки един от нас решава различни политически уравнения. Задачите, които стоят пред нас, са трудни и ще генерират и занапред напрежение. Същото се отнася и за членовете на сегашния ВСС, заявява Иванов.

За преките му наблюдения за работата на ВСС, правосъдният министър казва, че личните му впечатления са, че невинаги мнозинството се формира с аргументи по същество. "Има твърде много лични съображения, войни, разчистване на сметки, борба за надмощие, зависимости. Виждали сме го и в предишни състави на ВСС. Докато няма ясни отговорности във ВСС, ще има изкушения не да мислиш за най-доброто решение, а как да натриеш носа на някого, който стои от другата страна на масата във ВСС", подчертава още Иванов.

Станете почитател на Класа