Кадиев за доклада за КТБ: Много работа без полза

Корпоративна търговска банка е действала като пирамида, което е ставало чрез кредитиране на фирми "бушони". Това е изводът от дългоочаквания доклад на временната комисия за проучването на обстоятелствата, довели до фалита на четвъртата по големина банка у нас.

За доклада на временната комисия, в който се описват вече известни неща, но липсват отговори на въпросите, които всички очакват, депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев заяви: Мисля, че са свършили много работа, но малко ми се губи ползата от тази много работа, защото въпросът не е да свършиш много работа, а да има последствия от това, което си свършил.

Според Кадиев, при всичката сериозност на разследването, е пропусната ролята на ДАНС в предотвратяването на това, което се случи в КТБ, ролята на прокуратурата и ролята на КФН. Ако те са споменати, по-скоро е повърхностно.

За мен има няколко ключови институции, които са се провалили в предотвратяването на случващото се в КТБ. На първо място - Банков надзор, на второ - КФН, ДАНС с неговата служба за финансови престъпления, също така и одиторската компания KPMG, коментира Кадиев пред БНР.

Кирил Григоров - прокурист в Българската агенция за кредитен рейтинг, подкрепи Кадиев в тезата, че малки са ползите от този доклад.

За мен изводите, които са направени, са елементарни и едностранни. Тези изводи бяха направени много отдавна от хората, които следят аферата КТБ. Също, не всички държавни органи и институции, които имат отношение към проблема, са описани в този доклад, коментира той.

Станете почитател на Класа