Матвиенко: Споразумението за Гърция не решава стратегическите им проблеми

Завършването на преговорите за Гърция се явява позитивен фактор, но той решава стратегически проблемите на Гърция. Това обяви в Симферопол председателят на Съвета на Федерациите Валентина Матвиенко, цитирана от Риа новости.
Лидерите на страните от еврозоната днес сутринта постигнаха "единодушно решение" по проблема за урегулирането на гръцкия дълг, което ще позволи на Гърция за остане състава на Еврозоната.

Така срещана на върха в Еврозоната, продължила 17 часа, свали главната интрига в световната политика за последните седмици, но с това гръцката драма не приключва - предстоят сложни преговори по крайното споразумение и нелеки политически решения, за да бъде проблемът окончателно овладян.

„Радвам се, че преговорите за Гърция са завершени, но това не решава проблема с икономическото, финансово и социално положение на Гърция. Взето е решение за поредния транш. Това практически е транзитен транш, с който самият Евросъюз поддържа своята икономика", казва Матвиенко.

Тя твърди още, че „за съжаление това не способства за подем и икономически ръст в Гърция и това не решава стратегическия проблем на Гърция за излизане от кризата".

Матвиенко смята, че плащанията по договорения транша още повече ще влошат предприемаческия климат в Гърция. "Ще мине време и тези пари ще свършат. Какво следва после? Пак нови преговори за нов транш. Колко поколение Гърция може да си позволи да въвлече в тази дългова яма? Въпросът ми е концептуален", споделя още тя.

В заключение Матвиенко споделя, че е необходимо да се поддържа икономиката на Гърция, давайки й реален тласък на икономиката и подпомагането на традиционни за страната сектори в икономиката. „Сам така ще можем да говорим за платежоспособност на Гърция и изпълнение на социалните обещания през населението", завършва тя.

Станете почитател на Класа