Според британски метеоролог има връзка между жегата в Русия и наводненията в Пакистан

Необикновената жега в Русия и катастрофалните наводнения в Пакистан имат обща причина – промяна в поведението на т.нар. струйни течения на височина между 7 и 16 км в атмосферата. Това смята британският метеоролог Майк Блекбърн от университета в Рединг. Становището си той излага в сп. „Ню сайънтист“.
Струйните течения (известни и с английското си име джетстрийм, jetstream) са бързи, относително тесни въздушни течения средно на около 12 км над повърхността на Земята, точно под тропопаузата. Тяхната скорост превишава 10 пъти тази на ветровете близо до земната повърхност. Теченията се движат от запад на изток, но могат да се колебаят в посока север-юг, като образуват т.нар. вълни на Росби, които приличат на речни меандри. През последните седмици метеоролозите са забелязали необичайни промени в поведението на струйните течения. Вместо да се движат, както винаги на изток, изведнъж те в средата на юли са „спрели“, отбелязва Блекбърн. Подобно блокиране възниква, когато силни вълни на Росби започват да се движат на запад против течението. Обикновено то надделява, но този път меандрите са „замръзнали“ на едно място, създавайки отлични условия за екстремни климатични явления. В Пакистан това съвпада с летните мусони, които заради блокиралите вълни донасят повече дъжд в северната част на страната. В Русия пък това причинява постоянен приток на сух въздух от Африка и аномална жега.
Метеоролозите не могат да обяснят какво кара вълните на струйните течения да „замръзнат“ на едно място. По теория изненадите във времето са свързани с глобалното затопляне, но учените още не могат да обяснят каква е връзката му с поведението на струйните течения.
Блекбърн припомня, че подобни „блокиращи“ събития са зачестили в последите три години и на тях се дължат силните наводнения във Великобритания и аномалните горещини в Източна Европа през 2007 г.

Станете почитател на Класа