Бактериите били способни на съпричастност

Изследователи от Бостънския университет и Института за биологично инженерство в Харвард са открили, че съпричастното поведение е характерно дори и за една от най-микроскопичните форми на живот – бактериите, съобщи „Сайънс дейли“.
Учените изследвали развитието на резистентни на антибиотици щамове бактерии и установили, че в най-приспособените да отблъскват антибиотично лечение популации има индивиди, които са готови да се жертват в името на оцеляването на цялата група. Бактериалният алтруизъм се проявява, когато най-резистентните индивиди произвеждат малки молекули, наречени индоли. Индолът действа подобно на стероид и помага на по-уязвимите членове на групата да съберат достатъчно сили, за да устоят на атаката на антибиотика. Въпреки че помага за спасяването на групата, произвеждането на индолите значително отслабва бактериите, които ги отделят.
Досега учените смятаха, че способността за оцеляване на дадена популация е еднаква при всички индивиди. „Сега вече знаем, че когато измерваме резистентността на една популация, тя може да ни подведе. Индивидите, които показват нулева резистентност, също могат да се борят срещу антибиотиците благодарение на своите по-силни събратя“, пояснява Джеймс Колинс, ръководител на проучването.

Станете почитател на Класа