Четенето на арабски затруднява мозъка

Учени от Университета в Хайфа твърдят, че обикновено човекът използва и двете мозъчни полукълба, когато чете, но при ученето на арабски нещата стоят по-различно, предаде Би Би Си.
Същността на арабските знаци предопределя използването само на лявата половина от мозъка при учене, защото тази част по-добре разграничава детайлите. Когато някой изучава арабски, трябва да се научи кои букви отговарят на кои звуци. Способността на разграничаване на буквите при арабския е различна, защото отделянето на знаците включва наблюдаването на много дребни детайли като например мястото на точките.
Проф. Зохар Евиатар, който ръководи изследователския екип, заяви: „Отделните характеристики на арабския правят трудно участието на дясното полукълбо на мозъка“. Изследователите са проучили 40 студенти, като някои от тях са говорили само иврит, а други и арабски. Когато очите видят нещо ново само за кратък период от време на едната част от използвания в проучването екран, само едната хемисфера е реагирала достатъчно бързо. Екипът е измерил бързината и акуратността на студентите, когато те са се опитали да отделят знаците първо на иврит, а след това на арабски. Говорещите само иврит са реагирали като децата, които започват да четат – първо са се опитали да назоват арабските букви поотделно, като са успявали бавно, с много грешки и са използвали и двете хемисфери на мозъка си. Тези, които са могли да четат добре арабски, са използвали само лявата си мозъчна половина, за да отделят арабските букви.
Учените са решили да отидат по-нататък в проучванията си – те показали на студентите много сходни арабски букви – с много малки разлики – и букви с „глобални“ различия. Когато тези, които могат да четат на арабски, виждат изключително сходни знаци с дясната си хемисфера, те отговарят напосоки и не могат да отделят буквите. „Дясната хемисфера е по-чувствителна към глобалните аспекти на това, което се вижда, докато лявото полукълбо е по-чувствително към детайлите“, заяви проф. Евиатар.

Станете почитател на Класа