Четиригодишните разбират иронията и я използват

Въпреки че при предишни изследвания бе установено, че децата не усещат сарказма, преди да навършат 10 години, ново проучване показва, че много от тях всъщност развиват усъвършенствани познания в невербалния език още преди началното училище, съобщи „Дейли телеграф“.
Много от децата също така уверено използват ирония – факт, който доста родители вероятно са изпитали и сами. Екип от учени от Университета в Монреал посетил домовете на 39 семейства, за да изследват разговорите между родители и деца. Те се фокусирали върху използването и разбирането на четири вида невербален език – хипербола, евфемизъм, сарказъм и риторични въпроси. Почти всички деца, участвали в изследването, успявали да разберат най-малко една иронична забележка от страна на техните родители. Повечето деца били напълно наясно с невербалните изразявания на шестгодишна възраст, но дори и четиригодишните разбирали някои видове ирония, като хиперболата например. Според изследването децата, които си служат с иронията, са най-уверени с хиперболата и риторичните въпроси.
„Досега се знаеше, че иронията е неразбираема за децата, преди да навършат осем или десет години. Това обаче бе установено при изследвания в изкуствени условия, главно фокусирани върху сарказма, а ние изучавахме децата в домашна обстановка“, обяснява Стефани Алекзандър от Университета в Монреал.
Учените са открили също, че родителите използват иронията по-различен начин, когато говорят с децата си. Майките предпочитат да използват повече риторични въпроси, докато бащите предпочитат сарказма. Изследователите предполагат, че родителите биха могли да използват някои форми на иронията, особено хиперболата и сарказма, като начин за потушаване на конфликти с техните деца. Те обаче съветват родителите да подбират репликите си внимателно, като се има предвид различната възраст, на която децата могат да развият слух за двойния смисъл на думите.

Станете почитател на Класа