Земята е способна да абсорбира половината от емисиите на CO2

Нови изследователски данни, получени от учени от Бристолския университет, показват, че съотношението между отделения и абсорбирания въглероден двуокис в земната атмосфера се е запазил постоянен от 1850 г. досега, макар че емисиите от него са нараснали от около 2 милиарда тона годишно до 35 милиарда тона в момента, се казва в съобщение на университета до медиите. Това подсказва, че земните екосистеми и океаните имат много по-голям капацитет да абсорбират въглероден двуокис, отколкото се смяташе доскоро.
Резултатите от изследването оборват теорията, според която способността на океаните и екосистемите да абсорбират CO2 трябва да започне да намалява с увеличаването на вредните емисии, което пък би позволило стремителен ръст на нивата на парникови газове. На практика обаче атмосферата е продължила да абсорбира около половината от CO2, произведен през последните 160 години на стремително индустриално производство.
Силата на новото изследване се състои в това, че то разчита единствено на измервания и статистически данни, включително исторически данни, извлечени от ледовете в антарктическия паков лед, и не се осланя на комплексни климатични изчислителни модели.
Изследването се публикува броени дни преди старта на срещата в Копенхаген, на която се очаква да бъде постигнато споразумение за договор за борба с климатичните промени, но данните в научния труд не са непременно добра новина за световните преговарящи за климата, казва авторът на научния труд д-р Волфганг Кнор. „Както при всички изследвания, и тук има някои неясноти около данните. Но вместо да разчитаме на майката Природа безплатно да ни отърве от излишния въглерод, трябва да разберем защо съотношението на абсорбирания въглерод не се е променило“, казва той.
Друг важен извод от изследването е, че изчисленията за увеличаването на газовите емисии вследствие на обезлесяването вероятно са завишени с между 15% и 75%. Това съвпада и с публикувани наскоро резултати на учени от Университета VU в Амстердам.
Самият Кнор обаче изтъква, че количеството на парникови газове в атмосферата продължава да се повишава, макар че половината от тях се абсорбират от атмосферата. Много учени пък се опасяват, че океаните и земната повърхност вече се насищат с вредни газове и няма да бъдат способни да поемат повече въглероден двуокис в бъдеще.

Станете почитател на Класа