Астрономи регистрираха черна дупка със средна маса

Учени, работещи в космическия център „Годар“ на НАСА, откриха извънредно рядък космически обект – черна дупка със средна маса. Обектът NGC 5408 X-1 се отнася към категорията на ултраярките източници на рентгеново излъчване и е разположен в галактиката NGC 5408 в съзвездието Кентавър на 15,8 млн. светлинни години от Земята.
Изследванията показват, че черната дупка е с маса между 1000 и 9000 пъти масата на Слънцето. Същевременно диаметърът на обекта е между 0,5 и 4 пъти диаметъра на Земята.
Условно черните дупки се делят на три основни групи: със звездна маса - няколко десетки пъти по-голяма от масата на Слънцето; с маса до няколко хиляди пъти над тази на Слънцето и свръхмасивни – до няколко милиарда пъти повече от масата на Слънцето. Смята се, че последната категория черни дупки се образуват от предходните в резултат на поглъщането на материя и сливане. Ако това е така, то във Веселената би трябвало да има достатъчно много черни дупки със средна маса. Досега обаче са намерени много ограничен брой такива обекти.

Станете почитател на Класа