Екологично чисто гориво може да се произвежда от въглища и отпадъци

Милиони тонове въглероден диоксид могат да не замърсяват земната атмосфера, след като учени откриха начин как въглища, трева или отпадъци могат да се превръщат по-ефективно в екологично чисто гориво, съобщи „Обзървър“. Процесът, наречен „газификация“ (превръщане в газ – бел. ред.), вече се използва за пречистване на „мръсни“ материали при производство на електричество и възобновяема енергия. Тази технология включва нагряването на органична материя до състояние, при което се получава смес от водород и въглероден моноксид, наречен сингаз (от синтетичен газ).
Газификацията обаче е много енергоемък процес, изискващ висока температура на въздух, пара или кислород, които да се свържат в реакция с органичния материал. При това нагряване се стига до отделянето на големи обеми от въглероден диоксид. В допълнение, често газификацията е неефективна, оставяйки след себе си значителни обеми от твърди отпадъци в края на процеса.
Екип от Колумбийския университет, начело с Марко Кастади, експериментира с опити за промяна на атмосферата в апарата за газификация. Учените откриват, че с добавянето на CO2 в парната атмосфера на газификатора, значително по-голяма част от биомасата или въглищата в апарата се превръщат в полезен сингаз.
Тази технология има двойни предимства в областта на опазването на околната среда. На първо място тя осигурява полезното използване на CO2, който иначе би се отделил в атмосферата. Като второ предимство се сочи това, че след като водородът се източи от сингаза, остатъчният въглероден моноксид може да бъде заровен безопасно в земята.
„Вземате твърдо гориво като биомаса или въглища или дори градски отпадъци и в типичния случай това, което правите, е да ги превърнете в газ, използвайки пара, въздух или кислород“, казва Касталди. „Въглеродният диоксид е малко по-реактивен от парата, но не толкова колкото кислорода. Когато CO2 участва в процеса на превръщане на твърдото гориво в газ, той има също и способността да реагира с въглеродните въглени, които се получават“, добавя той. По този начин при еднаква работна температура газификаторът, използващ CO2, ще превръща по-ефективно твърдото гориво в сингаз.
Ако технологията се приложи в съвременна електроцентрала, която превръща въглища в газ, това би повишило ефективността й с до 4%. „Това не изглежда толкова много, но за електроцентрала, която произвежда 500 мегавата, вече става значителна цифра“, казва Касталди.

Станете почитател на Класа