Бактериите върху ръцете могат да заменят ДНК-теста

Екип от учени от Университета в Колорадо, САЩ, откриха, че изследване на бактериите върху ръцете на всеки човек може напълно да замести ДНК-тестовете при разкриване на престъпления, съобщава Би Би Си. Бактериите върху ръцете са уникални за всеки човек. В научния доклад, публикуван в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, учените твърдят, че дори двама близнаци с еднакво ДНК съществено се различават по бактериите, които виреят по ръцете им.
При експеримента учените взели проби от компютърни клавиатури, а след това ги сравнили със собствениците на компютрите. Те установили, че дори върху ръцете на хората, които спазват най-стриктна хигиена, могат да се открият около 150 различни видове бактерии. Този брой не се влияе от хигиената. Благодарение на това откритие екипът смята, че може да възникне нов метод при съдебните разследвания, базиран на уникалната следа от микроби, която всеки човек оставя след себе си в своето ежедневие. Според ръководителя на екипа Ноа Файрър новата технология гарантира точност до 90%.
В процеса на експеримента екипът установил, че бактериите върху кожата на ръцете могат да оцелеят при стайна температура до две седмици. И след този срок бактериите могат да бъдат идентифицирани, дори когато пръстовите отпечатъци са зацапани или няма достатъчно ДНК материал, за да се създаде профил на дадено лице.

Станете почитател на Класа