Австралийски учени представиха прототип на бионично око

Австралийските учени от Bionic Vision Australia (BVA) представиха прототип на бионично око, което ще бъде имплантирано на първия реципиент на тази технология в Австралия, съобщи електронното издание „Физорг“.
Прототипът на бионичното око, разработен от изследователите на BVA в Университета на Нов Южен Уелс, ще повиши значително качеството на живот на пациенти, страдащи от дегенеративна загуба на зрение, причинена от пигментоза на ретината, и от свързаната с напредването на възрастта макуларна дегенерация. Технологията, която в момента преминава различни тестове, представлява миниатюрна камера, монтирана върху очила, които улавят входящата визуална информация и я трансформират в електрически сигнали, които директно стимулират оцелелите неврони в ретината. Имплантът ще върне способността на пациентите да възприемат светлинни точки във визуалното поле, които мозъкът след това може да трансформира в образи.
Антъни Бъркит, който е директор „Изследвания“ в BVA и професор в Университета в Мелбърн, посочва, че устройството ще осигури зрение на реципиентите, което ще внесе съществена промяна в живота им. „Очакваме ретиналният имплант да даде на пациентите повишена мобилност и независимост, а бъдещите версии на тази технология в крайна сметка да позволят на реципиентите да разпознават лица и да могат да четат увеличен шрифт“, посочва още проф. Бъркит.
Председателят на BVA проф. Дейвид Пенингтън посочва, че изключителната експертиза на екипа ще се окаже ключова за постигането на амбициозната цел за разработване на бионично зрение през следващите пет години.
В BVA си сътрудничат водещите австралийски изследователски институции за разработването на напреднала ретинална протеза или бионично око, което да възстанови усещането за зрение при хора с дегенеративно или наследствено ретинално заболяване. Партньорите на BVA са Университетът в Мелбърн, Университетът на Нов Южен Уелс, Австралийският център за очни изследвания и др.
През декември 2009 г. федералното правителство предостави на BVA заем от 42 млн. долара, който според проф. Пенингтън ще помогне на екипа да превърне в реалност идеята за създаване на имплант в задната част на окото, реагиращ на безжични визуални трансмисии.

Станете почитател на Класа