Повреди се антена на "Дискавъри"

Совалката „Дискавъри“, която излетя за Международната космическа станция (МКС) в понеделник, повреди антената на сантиметровия диапозон, т. нар. Ku-Band антена, съобщи АФП. Тя е необходима за радарната система при скачването с МКС. Експерти от НАСА съобщиха, че ако екипажът на совалката не успее на отстрани повредата до скачването с Международната станция, то тогава „Дискавъри“ може да използва антената на самата МКС.
По-рано бе съобщено, че по време на старта от обшивката на совалката са се откъснали няколко парчета изолационна пяна. В настоящия момент не може да се определи дали тези повреди са сериозни.
Използвайки Ku-Band антената, совалката предава на Земята големи обеми данни, в това число и телеметрична информация. Въпреки това излизането от строя на антената няма да доведе до сериозни нарушения в хода на мисията, тъй като „Дискавъри“ има антени с различни диапазони, които могат частично да изпълняват функцията и на Ku-Band. Предвижда се совалката да се прикачи към МКС днес. „Дискавъри“ ще „достави“ до Международната станция седемчленен екипаж, в който има и три астронавтки. По този начин на МКС едновременно ще се окажат рекорден брой жени – 4, заедно с члена на екипажа на станцията – американката Трейси Колдуел-Дайсън.

Станете почитател на Класа