Генното заглушаване предотвратява заболявания и при хора

Откритието на ефекта на РНК интерференцията при животни, донесло Нобелова награда за медицина през 2006 г. на двама американски учени – Андрю Файър и Крейг Мело, е приложимо и при предотвратяване на човешко заболяване, в случая обикновен респираторен вирус, съобщи „Ню сайънтист“.
При процеса на РНК интерференцията участъци от РНК блокират определен ген на вируса. При животни РНК интерференцията вече се доказа като ефективна, но при хората този процес все още не е добре изследван.
Д-р Джон ДеВинченцо и неговите колеги от Университета в Тенеси тествали способността на къси участъци от РНК да потискат вируси в дихателните пътища, където клетките са особено податливи на подобни намеси. На 85 здрави възрастни били дадени спрейове за нос, съдържащи или плацебо, или кратки отрязъци от РНК, имащи за цел да блокират един от гените на респираторния синцитиален вирус (РСВ). Той е основната причина за хоспитализирането на деца в американските болници, но е почти безвреден за здравите възрастни. След няколко дни близо два пъти повече от пациентите, приемали плацебо, развили вирусни инфекции. РНК интерференцията може да задейства и имунна реакция, която да ограничи действието на вируса. Кръвните проби на участниците в теста обаче показали, че рискът от заразяване не зависи от нивата на имунните молекули, което подсказало на учените, че защитният ефект на РНК интерференцията се дължи на заглушаването на гени. Учените сега изпробват терапията при пациенти с белодробни трансплантации, приемащи имунопотискащи лекарства, които могат да направят респираторните вируси смъртоносни.

Станете почитател на Класа