Гръцкият парламент прие Бюджет 2013

Парламентът на Гърция одобри бюджета на страната за 2013 година. Това стана под възгласите на около 15 хиляди демонстранти в Атина и броени часове преди срещата на финансовите министри от еврозоната, които трябва да решат как ще помогнат на страната да избегне банкрут.

Нови съкращения на доходите, нови дългове и надежда за благоприятен отзив от Брюксел. Така накратко може да се обобщи съдържанието на новоприетия бюджет на южната ни съседка. Предвидените над 9 милиарда евро икономии ще ударят преди всичко заплатите в публичния сектор, пенсиите и социалните облаги, предаде бнр. Въпреки това дефицитът ще нарасне и причина за това е, че 2013-та ще бъде шестата поредна година на рецесия.

Прогнозираното свиване на БВП е 4,5 на сто. Публичният дълг ще нарасне от 175 на 189 процента от БВП или близо 350 милиарда евро. Това е далеч над поставената от Евросъюза цел от 120 процента през 2020 година и поставя въпроса дали Атина ще бъде способна да се издържа сама към тази дата.

Вотът "открива пътя на Атина към новия пакет помощи от кредиторите". Без одобрението на транша от 31 милиарда евро страната рискува да изпадне в неплатежоспособност от петък. Според германския финансов министър обаче тепърва ще се преценява дали приетите от парламента мерки отговарят на изискваните реформи. Това е задачата на днешните съвещания в Брюксел между Волфганг Шойбле и колегите му от еврозоната.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа