Японски изтребители близо до рекордите от Студената война

Японските изтребители правят все повече прихващания на китайски и руски самолети, каза Министърът на отбраната . Япония увеличава полетите на изтребителите си до почти безпрецедентни нива в отговор на чуждестранни самолети - най-вече на Русия и Китай - наближаващи нейното въздушно пространство. Нито един самолет не е нарушил въздушното пространство на Япония, заяви министърът.
През 2014 г., реактивните самолети са били вдигани във въздуха 943 пъти., което е с 16% над бройката от 2013 и само с един по-малко от рекордните 944 полета през 1984 г., по време на Студената война, когато самолети от бившия Съветски съюз бяха много активни около Япония.
Японският национален телевизионен оператор NHK каза, че полетите на изтребители след края на Студената война са намалели до около 150 годишно.
През последните години напрежението между Япония и нейните двама големи съседи се е повишило - Китай и Русия имат продължаващи териториални спорове с Япония.
Токио и Пекин спорят за острови в Източнокитайско море, които Япония контролира. Спор за острови до Японското северно крайбрежие, завзети от Русия в края на Втората световна война продължава да руши връзките между Москва и Токио.
В отговор на напрежението, Япония наскоро започна да увеличи разходите за отбрана, обръщайки тенденцията от няколко години на съкращения.

Станете почитател на Класа