Подкрепяните от Путин рокери започват спорно пътуване до Берлин

„Нощните вълци", рокерска група известна като "Hells Angels на Путин", планират да последват пътя на Червената армия от Москва до Берлин.
Ултра-патриотичният руски мотоциклетен клуб започна спорно пътуване до Берлин, въпреки че Полша заяви, че няма да им позволи да преминат през страната. Министър-председателят на Полша назова пътуването провокация. Официалната причина е, че на полските власти не било дадено достатъчно предизвестие за пътуването и не те могат да гарантират безопасността на рокерите. Външното министерство на Русия директно назова това "възмутително" и "направо лъжа" .
„Нощните вълци" искат да преминат по пътя на Червената армия през Втората Световна Война и да посетят паметници на съветските войни, загинали в борба нацистите. Мотоциклетистите са известни с твърдата подкрепа на президента Путин, особено в Украйна. САЩ слагат клуба в своя списък за санкции.
Групата за Берлин бе изпратена от голяма тълпа в централата на „Нощни вълци "в Москва. Техните кожени якета бяха наскоро бродирани: "Пътища на Победата, 1941-45". Остава неясно как рокерите могат евентуално да стигнат до Райхстага в Берлин по шосе.
"Не мисля, че посещение на военни гробове е провокативно или агресивно," заяви един от мъжете пред Би Би Си,"това е приятелско посещение, ние сме невъоръжени. Най-важното нещо е да се посетят гробовете и да направим нещо, което да разкажем на нашите внуци."
Друг рокер вече има полска виза и е информирал посолството за плановете си. "Така че какво основание има полското правителство да откаже влизане в момента?"
Техният лидер, известен като "хирурга", препоръчва да се опитат да влезат индивидуално, през различни контролно-пропускателни пунктове. Но дори и така, те могат също да бъдат блокирани на границата.
Сега те са на път към Берлин, руските държавни телевизионни екипи са в шах, а „Нощните вълци" сигурно ще плачат, ако бъдат принудени да се завърнат у дома.

Станете почитател на Класа