Лудост? Инвеститорите нарушават основното правило на финансовия пазар

Нарушено е правилото, на което са базирани финансовите отношения. Нормалното е да се дават пари и да се иска възстановяване с лихва. Въпреки това, сега е нормално да плащаш някому за правото да му дадеш пари. Това е, което се случва с облигации на държави, чиито икономики и валути са сигурни и дори с дълговете на някои големи компании, като Nestle.

Не е новина, че централните банки на Швеция, Швейцария, Дания, Германия и Япония продават своя краткосрочен дълг с отрицателни лихви; те отчетоха отрицателна възвръщаемост на техните дългосрочни облигации, според Quartz.

Пазарът предлага няколко причини за това решение, но най-голямата е дефлацията. Оказва се, че, въпреки че номиналният лихвен процент на облигациите е отрицателен, действителният процент – адекватен на инфлацията - може да бъде положителен. Страните с тези облигации страдат от дефлация, така че парите, инвестирани днес при покупка на дълга, може да струват повече, когато той се връща.

Втората най-често срещана причина е, че цената на някои национални валути, като например в Япония, Швейцария или Дания, расте по-бързо, отколкото на долара или еврото. В този смисъл, закупуване на дълговете на тези страни е като купуването на тяхната валута, като в бъдеще може да се направят пари от разликата във валутните курсове.

Друга важна причина е, че международните пазари са навлезли в ера на "изтощение", в която инвеститорите, вместо да инвестират парите си в акции, търсят начини за спестяване.

Традиционно швейцарските банки са били прилично място за депозиране, но сега клиентите трябва да плащат на тези финансови институции, за да им позволят да съхраняват парите си там. В този смисъл, да се купуват дълга на Швейцария може да бъде по-изгодно от депозиране на пари в банките на тази страна.

От математическа гледна точка, отрицателните лихвени проценти по дълговете не са ирационални: колкото по-малко доверие на инвеститорите вдъхва държавата, толкова повече положителна лихва трябва да предложи за привличане на купувачи на издадените облигации.

Обратно, колкото повече хора искат да купуват облигациите, толкова техният рандеман ще бъде намален почти до нула. Ако при тази цифра все още има хора, които искат да купуват облигациите, тогава не е изненадващо, че рандеманът им е отрицателен.

Станете почитател на Класа