Взаимните нападки не помагат

Добре ще направят някои политици във Франция, ако се въздържат от нападки срещу белгийските власти заради терористичните атентати в Париж миналия ноември. Защото в борбата срещу тероризма има и по-висши цели.

 

 

 

Лесно е постфактум да кажеш, че си знаел всичко предварително. В интерес на почтеността обаче не бива да се преструваме, че всичко е било от ясно по-ясно.


Тъкмо това правят в момента мнозина във Франция, след като в Белгия арестуваха Салах Абдеслам, един от предполагаемите организатори на атентатите в Париж на 13-ти ноември миналата година. Дори ако е вярно, че белгийските власти не са имали пълноценна информация за ислямистката сцена в Брюксел, пак трябва да се запитаме: а нима френските служби са си свършили работата? Защото, ако я бяха свършили, те сигурно щяха да успеят да предотвратят ужаса, който се случи в Париж през онзи ноемврийски ден. Така че вместо да си разменят взаимни обвинения, службите на всички западни страни занапред трябва да работят в изключително тясно сътрудничество.

 

Един за всички, всички за един!

 

Това е единственият начин занапред да се предотвратяват подобни опасности. Ако Франция смята, че допълнително трябва да извършва и някакви символични действия – например да отнема гражданството на заловени терористи – никой не може да ѝ попречи. Но в борбата срещу тероризма има далеч по-важни задачи.

 

 

Петер Щурм, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа