Единадесет министри заговорничат за оставката на Мей

Британският премиер Тереза Мей може да се сблъска със заговор в кабинета си, който ще я принуди да подаде оставка, съобщава The Sunday Times. 11 министри са потвърдили, че искат да получат оставката на политичката, защото е станала „токсична и непостоянна фигура, чийто умствен процес е станал луд".


Конспираторите възнамеряват да се изправят срещу Мей на заседанието на кабинета днес, за да я заплашат с масови оставки, ако самата тя не подаде оставка. Най-малко шестима висши министри искат нейният заместник Давид Лидингтън да поеме поста до официални избори, докато други подкрепят кандидатурата на секретаря по околната среда Майкъл Гоув или на външния министър Джереми Хънт.


"Краят е близо, тя няма да бъде министър-председател след десет дни," каза един от политиците, интервюиран от "Таймс".


"Не можете да бъде член на кабинета, който само крие главата си в пясъка", казва друг министър.


Източниците на Даунинг Стрийт обаче посочиха, че Мей все още не вярва, че трябва да подаде оставка, а съпругът й Филип все още я насърчава да продължи да се бори.


В сряда Мей официално помоли Брюксел за удължаване на срока, предвиден за напускането на Обединеното кралство от ЕС, като за нов краен срок предложи 30 юни, а същевременно изрази пред нацията "личното си съжаление за забавянето на Brexit ".


Брюксел се съгласи да отложи изтеглянето до 22 май, ако британският парламент ратифицира споразумението. В случай, че камарата го отхвърли, ще бъде дадено удължаване до 12 април.


В същото време хиляди хора, които се противопоставят на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, излязоха на улиците на централен Лондон в събота, за да поискат нов референдум за Brexit.

Станете почитател на Класа