Военни кораби на НАТО навлизат в Черно море

Военни кораби на военноморските сили на няколко държави-членки на НАТО навлязоха в Черно море след пресичане на Босфора, съобщава официалният Twitter профил на Съюзното морско командване на НАТО.


Военноморската група включва флагмана - холандският разрушител Evertsen - канадската фрегата Toronto и испанската Santa María, придружавани от турската фрегата Yildirim.


Туитът на командира на Втора военноморска група на НАТО Будевин Боутс, който бе препредаден от официалния акаунт на военноморското командване на Алианса, казва, че корабите ще участват в ученията Морски щит, заедно с украински и грузински партньори.


Twitter акаунтът на канадските въоръжени сили публикува, че страната ще се присъедини към съюзниците от НАТО в Черно море в продължение на три седмици. "От днес HMCS Торонто ще провежда учения и патрули с Втората морска група на НАТО", се казва в публикуваното съобщение.


Според посолството на Канада в Украйна, на 1 април, две фрегати от групата - Торонто и Санта Мария, ще посетят украинското пристанище Одеса.


Това не е първият път през последните месеци, когато кораби на НАТО плават в Черно море. През февруари американският разрушител USS Donald Cook навлезе във водите му и след двуседмичен престой отиде в Средиземно море, като се срещна с руската фрегата Адмирал Есен в Босфора.

Станете почитател на Класа