Путин цитира Корана и насърчи Саудитска Арабия да придобие руски системи за ПВО

В края на тристранната среща за Сирия, проведена в понеделник с неговите турски и ирански колеги, руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е готова да предостави „адекватна помощ на Саудитска Арабия" под формата на руски противовъздушни системи тип С-300 или С-400 на руските въоръжени сили, предоставени вече на Техеран и Анкара.


„По отношение на помощта за Саудитска Арабия, между другото, в самия свещен Коран се говори за неприемливия характер на какъвто и да е вид насилие, освен за защита на своя народ. За да се защитят хората му , за вашата страна ние сме готови да предоставим адекватна помощ на Саудитска Арабия ", каза руският президент на пресконференцията след срещата.


Путин подчерта, че ако приеме предложението на Москва, политическото ръководство на Арабското кралство ще вземе „разумно правителствено решение" и даде примера за придобиването на противоракетните ракетни системи С-300 Фаворит от Иран и системите С-400 Триумф от Турция.


Този понеделник турската столица Истанбул беше домакин на петата тристранна среща за Сирия между лидерите на Русия, Турция и Иран. В допълнение към съвместните стъпки за разрешаване на ситуацията в Сирия, по време на разговорите беше подчертана и общата позиция на Москва и Техеран по отношение на запазването на международното ядрено споразумение (JCPOA).

Станете почитател на Класа