Калинки и роднински назначения във Вашингтон

Калинки и роднински назначения във Вашингтон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.07.2021
  • Share:

Мнозинството българи следи с одобрение, дори с нетърпение усилията на служебното правителство да разчисти държавните служби от рояците калинки на ГЕРБ. С реформистски патос дойде през януари и новата американска администрация. Тръмп бе отменил съществувалите дотогава правила на административната етика и се бе прославил с назначенията на членове на семейството си на най-ключовите държавни длъжности. Зет му Джаред Кушнър бе негласният сив кардинал и пазител на ключа от височайшите покои. Дъщеря му Иванка бе назначена за неофициален президентски съветник. И двамата имаха свои кабинети и многобройни екипи в Белия дом, пътуваха с него на официални посещения.

 

Не е чудно, че веднага след инаугурацията Байдън подписа нов указ за моралните задължения на служителите в изпълнителната власт. А в първото президентско интервю той се закле, че никой от семейството и другите му роднини няма да бъде намесен в държавното управление и външната политика и че никой от тях няма да има кабинет в Белия дом. И засега си спазва обещанието, макар може би и по принуда, което ще обясня по-долу.

 

Що се отнася да сътрудниците му, те изглежда са проспали новия указ. Увлечени в преизборна треска, малцина у нас обърнаха внимание, когато на 17 юни „Уошингтън Поуст“ съобщи, че поне пет от децата на помощниците на Байдън са назначени на високи държавни длъжности във Вaшингтон.

 

Президентския съветник Стив Рикети е един от най-близките Байдънови хора, беше председател на предизборната му кампания в 2020 г. По-младият му син, Дж. Дж. Рикети, завършил университет едва миналата година, бе неотдавна назначен за специален сътрудник в Бюрото по законодателни въпроси на Министерството на финансите. Дъщеря му Шанън Рикети още от януари е заместник-помощник директор в службата на социалния секретар на Белия дом. Големият му син Даниъл Рикети пък е старши съветник в службата на заместник-държавния секретар по контрол на въоръженията и международна сигурност. Държавническо семейство!

 

Кати Расъл, началник кадри в Белия дом, има дъщеря Сара Донилън, назначена в Съвета за национална сигурност на президента. Майк Донилън, чичо на Сара, е назначен за старши съветник на Байдън. Стефани Псаки, сестрата на прессекретарката на Белия дом Джен Псаки – за старши съветник в министерството на здравеопазването и социалните грижи. А Моника Медина, съпругата на началника на кабинета на президента Рон Клайн, бе номинирана за помощник-държавен секретар за океаните и международните въпроси на околната среда и науката.

 

Въпросът не е само дали всички те са квалифицирани за длъжностите – а някои, казват, не са – но защо те са предпочетени пред другите квалифицирани кандидати. Обясненията на Белия дом, че високопоставените им роднини не се месили в назначаването, не се приемат за чиста монета от корпоративните медии и дори от Уолтър Шаб, бивш директор на Службата на САЩ по етика на управлението по времето на Обама, а в момента старши научен сътрудник по етика в неправителствен проект за надзор на правителството. „Отвратен съм, – туийтна той – много от нас работиха здраво (за Байдън) да възстанови етичното управление и вярвахме на обещанията му.“

 

Нашите добродетели, казваше моралистът Ларошфуко, най-често са само прикрити пороци. Не е изключено това да е и обяснението защо Джо Байдън не назначава сина си и на по-скромна държавна служба.

 

Дни след горната публикация на либералния „Уошингтън Поуст“ консервативните, клонящи към републиканците телевизия „Фокс нюз“ и таблоид „Ню Йорк Поуст“ пуснаха нов епизод от поредицата за „подвизите на Хънтър Байдън“, който този път „нарочно, а не случайно, платил на елитна руска проститутка 25 хиляди долара“… от сметка на баща си. Преди години популярният главен прокурор на щата Ню Йорк Елиът Спицър напусна завинаги политиката заради подобно разкритие – при това бе платил от собствените си пари.

 

Новината за платената от Хънтър такса за „една дива нощ“ в Калифорния води началото си от разкритията за мистериозния му лаптоп от миналата година. Сега обаче станало ясно, че умишлено била платена от бащината му кесия. Преписката по мейла съдържалa и не съвсем политкоректни изказвания на расова тема, но особено удоволствие на републиканците достави фактът, че доскоро не кой да е, а Тръмп бе хулен от враговете си за предполагаемите си диви изпълнения с руски проститутки в Москва, а се оказало, че изпълненията били на друг.

 

Каква беше историята с лаптопа? На 14 октомври м.г. „Ню Йорк Поуст“ хвърли предизборна бомба как неизвестно лице в 2019 г. оставило за поправка в сервиз в щата Делауеър, дето живеят сем. Байдън, повреден от вода лаптоп. Доста след ремонта, понеже лицето не се явявало да го вземе и плати, стопанинът на сервиза го отворил да търси името и координатите на собственика. Видял имейли, сред които инкриминиращата преписка на Хънтър Байдън с руската проститутка, с украинския олигарх Вадим Пожарски и с китайски фирми. И видеа на Хънтър, гол, пушещ крак кокаин и правещ секс с неизвестна жена.

 

Човекът от сервиза се уплашил и дал компютъра на ФБР, но си направил копие и го дал на Руди Джулиани, бившият нюйоркски кмет и тогавашен адвокат на Тръмп, който го пратил в редакцията на „Поуст“ на 11 октомври. На възраженията, че не се знаело чий бил лаптопът и дали откритото не било фалшификат, би могло да се отговори, че той бил на разположение на ФБР цяла година, а те знаят как да проверят. Могли са да разпитат и самия Хънтър, но не е направено. Украинската корупция на сем. Байдън впрочем вече бе разгласена и от „Уолстрийт Джърнъл“.

 

Веднага след „бомбата“ Туитър и Фейсбук блокираха акаунтите на „Поуст“, един от най-големите американски всекидневници. Блокирани бяха и линкове от други места към публикацията в „Поуст“. Шефовете Джак Дорси и Марк Зукърбърг бяха привикани в Сенатската правна комисия да докладват защо „злоупотребяват с корпоративната си мощ да заглушават сигнали за корупция“, но стана ясно, че и социалните мрежи държат на всяка цена да направят Байдън президент.

 

Развалата на много семейства от американския елит, психичните проблеми на децата им не са особена тайна. Дори когато пропагандата рекламираше семейство Байдън като идилично островче на щастието и ангелически контрапункт на адското изчадие Тръмп. Да, корупционните скандали не попречиха на победата на Джо, но както виждаме, се връщат с нова сила да смущават съня му.

 

– –
Авторът е българо-американец, живее в Ню Йорк от началото на 90-те години, автор е на множество статии и анализи в български медии. По образование е икономист, историк, д-р по философия, работил е в БАН, работил е като дипломат в САЩ и външно министерство, сега е и учител в българското училище в Ню Йорк.

Валентин Хаджийски

 

 

Станете почитател на Класа